Блатен аир

Блатният аир (Acorus calamus), познат още като акорус, ароматна тръстика, е многогодишно тревисто растение, достигащо метър и половина на височина, по произход от Хималаите.

Разпространение и биотоп

Блатният аир произхожда от Северна Азия. През средните векове е отглеждан и на Балканския полуостров. Сега се среща рядко, явно подивял, по блатистите, мочурливи места, в бавнотечащи води. У нас плодовете не узряват, поради което се размножава вегетативно. Находищата са ограничени — Софийско, Самоковско, Казанлъшко и край р. Искър. В диво състояние е разпространено в много райони на Азия и в приатлантическите части на Северна Америка.

Химичен състав

Етерично масло, което се състои от d-α-пинен, d-камфен, d-камфор, борнеол, евгенол, метилевгенол, азарон, кариофилен, куркумен, гвайен, селинен, каламен, калокорен, изоакорон, каламендиол, калорен, проазулен и въглерод с неизучен състав (1977г.). В коренището се съдържат още горчивият гликозид акорен, алкалоидът каламин, дъбилни вещества, витамин С, скорбяла, слузни вещества, смола и др. В листата са открити дъбилни вещества и етерично масло.

Билка и подправка

Внимание! Някои европейски и азиатски разновидности на блатния аир (без диплоидния) съдържат канцерогенното и плодоувреждащо вещество асарон, което представлява до 80% от 9-те % етерично масло в коренището.

   Още индийските лекари го използвали, а древните гърци и римляните научили за него от арабските и финикийските търговци. Споменава се и по време на походите на   Александър Македонски в Индия.

  Време и начин на бране и заготовка

  Коренищата се изваждат рано напролет, в средата на лятото и през есента. През пролетта дрогата е най-богата на етерично масло. Коренищата се измиват и нарязват на   късове с дължина 10-15 см. Сушенето се извършва в проветриви помещения или в сушилня при температура до 30°С. Правилно заготвената дрога е жълтокафява отвън, а    отвътре — бяла.

  Изсушените и стрити коренища на блатния аир са традиционна подправка в индийската и арабската кухня, използва се за сладкиши (меденки, ореховки) и за компоти,  сладка, желета и конфитюри.

  Коренищата се използват за приготвяне на лекарствени сиропи и запарки.

  Лечебно и здравно действие

 •   Афродизиак
 • Абортивно
 • Болковъзпиращо
 • Възбуждащо апетита
 • Засилващо менструацията
 • Общотонизиращо
 • Халюциногенно
 • Подагра
 • Киселини

 

източник: wikipedia

1 comment

 • Ani
  Ani Monday, 09 January 2017 14:55 Comment Link

  pomaga li za belite drobove?

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Статиите в Народна Аптека са с информативен характер. Не бива и не трябва да заместват консултациите с лекар.