Алое

Алое (Aloe) или сабур е род многогодишни тревисти, рядко дървовидни, тропически и субтропически растения. Включва около 180 вида, главно в Южна Африка. Алое има широко приложение в медицината, употребява се за производство на текстилни влакна и груби тъкани. Някои видове са декоративни. В България алое се отглежда на закрито.

Описание

Растение с дебели и сочни листа, от което се извлича горчива смола. Използва се сгъстения сок от листата му. Сокът от пресните листа се използва за стимулиране на заздравяването на раните при изгаряне, след рентгеново облъчване и др. Притежава силно противомикробно действие.

Алое Вера

То расте най-добре в райони с горещ и сух климат и много хора го бъркат с кактус, но всъщност принадлежи към семейството на лилиите. Алоето запазва свежестта си при условия, в които други растения биха изсъхнали и загинали, като затваря порите си, за да предотврати загубата на ценна влага. Съществуват над 200 разновидности Алое, но най-ценно за човечеството е лечебното Алое Барбадензис Милър (Алое Вера).

 

Алое и какви са неговите удивителни свойства?

Съгласно историческите данни, растението алое вече на протежение на доста години се използва в качеството си на лекарство от много болести, като в това число и при раздразнения на кожата и не само. В древен Египет това народно средство се е използвало не само за приготвянето на различни мехлеми, но и при балсамиране. Разбира се с тези си свойства, алоето има множество приложения и сега ще разгледаме само част от тях.

 

Изгаряния

Различните мазила, които се приготвят на основата на алое могат да помогнат много при лечението на изгаряния, като в това число влизат и слънчевите изгаряния на кожата. Именно поради това си свойство, растението влиза в състава на множество кремове, които се грижат за лечението на този тип кожни проблеми. В него се съдържат вещества, които премахват болката и възпалението, а също така стимулират процеса на възстановяването на кожата. Проведени са множество изследвания, които доказват, че гелът от алое може помага дори повече от лекарствата при изгаряния, което е наистина удивително и много полезно свойство на това растение. Въпреки това е важно да запомните, че това народно средство се използва само за лечение на леки до средни изгаряния, но в никакъв случай не трябва да нанасяте гела на открити рани.

 

Херпес и кожни заболявания

Друго полезно свойство на алоето е това, че той може да се справи с редица кожни заболявания, като в това число влизат дори херпеси на гениталиите. Растението е наистина удивително противовъзпалително средство, затова можете да го използвате смело при този вид кожни проблеми, като например при еритема.

 

Диабет

Сокът от алое има мощно действие при намаляването на нивото на захарта в кръвта при болните от диабет тип 2. Това само по себе си доказва силата на народната медицина, дори при по-тежки заболявания.

Алоето се състои в 99% от вода, но въпреки това съдържа в себе си много важни и полезни вещества като гликопротеини и полизахариди. Те ускоряват заздравявано на повредените тъкани и стимулират регенерацията на нови кожни клетки. Освен това, те имат стимулиращ ефект върху имунната система. За тази цел можете да използвате просто сока от алое, като просто отчупете едно парче от това растение и махнете горната по-твърда част. Разбира се, че можете да използвате и различните козметични продукти, в чийто състав влиза това растение, но все пак те ще са по-малко ефективни.

 

Не може да се отрече това, че алое е едно наистина удивително народно средство за лечение на множество болести, но най-силно то се използва при кожни изгаряния. Не пренебрегвайте неговото мощно действие, защото няма нищо по-полезно от силата на природата. 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Статиите в Народна Аптека са с информативен характер. Не бива и не трябва да заместват консултациите с лекар.