Момина сълза: Нежната отрова, която цери сърдечни проблеми, главоболие, епилепсия и куп болежки


Ползи и вреди от момина сълза. Приготвяне на тинктура (капки), настойка, етерично масло и др. Рецепти при глаукома, ускорен пулс, невроза, епилепсия. Като отрова.

Още в текста: ⚘ Лечебни свойства и противопоказания. ⚘ Билката момина сълза. ⚘ При тахикардия. ⚘ При депрессия. ⚘ При менопауза. ⚘ При 

конюнктивит. ⚘ При безсъние. ⚘ При главоболие. ⚘ Парфюм. ⚘ Отглеждане. ⚘ Кога и къде се бере.

 

Как помага за лечение като билка?

Рецепти

Грациозната момина сълза, която символизира пролетта и чистота, е призната като лек и от официалната медицина. За цветето билка гласи с пълна сила максимата, че отровата може да бъде и лек. При правилна употреба растението може да ни спаси от куп неволи.

 

Използва се най-вече за справяне със сърдечни проблеми. Помага още при 

невроза и епилепсия. С точните рецепти за приложение на отровната и същевременно лечебна момина сълза ще Ви запознаем в този текст.

 

При невроза

Момина сълза е прекрасен лек за справяне с невроза. Нежното цвете помага в този случай, комбинирано с плод от резене (20 грама), листа от ментови листа (30 грама) и корен от дилянка (40 грама). Количеството, в което се използва цвят от нежната момина сълза, е 10 грама. 

От този микс е необходимо да вземете точно една лъжица. Количеството залейте с 500 мл вряща вода. Киснете, докато течността се охлади напълно. Едва след това трябва да я прецедите.

момина сълза

Грациозната момина сълза е лек и отрова.

Получената лековита течност от момина сълза трябва да се изпие в рамките на ден. Това количество пациентите с невроза трябва да приемат, докато състоянието им се стабилизира.

При депресия За лечение на депресия или просто за справяне с продължителния стрес се използва смес от момина сълза и дяволска уста (Leonurus). Супена лъжица от сухите суровини се слага в чаша с вряща вода. Настоявайте за 2 часа, след което филтрирайте лековитата течност.

 

Към вече прецедента течност изсипете и 20 капки тинктура от момина сълза. Полученото количество разделете на 5 части. Приемайте по една от тях на прием. За един ден се правят точно пет приема. Целият курс продължава 10 дни.

При менопауза 

При тежко протичаща симптоматика на менопауза лечението с момина сълза се извършва в рамките на 14 дни. Отварата от нежното цвете се комбинира задължително с мед.

Използват се листа и цветове от растението в количество от лъжица. Билковата маса добавете към чаша гореща вода. Киснете, докато течността се охлади до стайна температура. След това я прецедете. Към нея добавете лъжица мед. По 20 мл от този лек трябва да приемате по 5 пъти на ден.

 

При сърдечни болести, тахикардия, ускорен пулс

Чудната момина сълза е лек и за хората със сърдечни проблеми. За тях е препоръчително да използват четири грама суха суровина (цвят и листа) и 250 мл вряща вода. Количеството е достатъчно за приготвяне на дневната доза от препоръчвания лек.

Съставките се слагат термос и престояват 2 часа. Следва филтриране на течността. От нея се вземат 15 мл на всеки 2 часа. За да се промени е работил като успокоително, облекчава подуване. Лечението продължава поне 10-14 дни, за да се усети подобрение при учестен пулс и тахикардия.

При по-сериозни сърдечни проблеми лекът може да бъде приеман по-продължително.

Билкова смес при миокардит

За лечение на миокардит и след прекаран инфаркт се прилага тинктура от момина сълза. Рецептата за нея ще представим по-долу. От нея се приемат по 15 капки три пъти на ден за период от 28 дни. Приеманото количество трябва да се разреди със 100 мл вода.

При заболявания на сърдечния мускул, сред които и миокардит, помага и друг лек, включващ момина сълза в състава си. За неговото приготвяне е необходимо да смесите по десет грама копър (семена) и листа от мента, заедно с 20 гр валериан ( корен) и 5 гр цветове момина сълза.

Три супени лъжици от тази смес сварете в литър вряща вода за няколко минути. След това настоявайте за час. Прецедете и приемайте по 50 мл три пъти на ден. В продължение на 14 дни приемайте стриктно този лек.

При епидемии

Чудотворното цвете-билка се използва и като средство за профилактиране при епидемии. Това негово свойство е известно на нашите баби.

В този случай се препоръчва прием на спиртната тинктура, в която концентрацията на лечебните вещества на момина сълза е в пъти по-висока от останалите лекове с растението.

Помага и при грипна епидемия. Тогава е препоръчително да приемате от спиртната настойка трикратно по петнадесет (15 ) капки.

При главоболие 

При мъчително главоболие може да опитате прах от изсушени и стрити цветове момина сълза. Полученият прах се поднася в близост до ноздрите и се вдишва от тях.

Може да опитате и с тинктура от цветовете, от която се приемат общо 30 капки на ден. Количеството се разпределя в три приема. 

За лечение на епилепсия

Лилията на долините, както още наричат момина сълза, е лек и при епилепсия. Редовната употреба на билката спомага за разреждане на епилептичните пристъпи.

За да приготвите този лек се нуждаете от момина сълза цветове (15 грама), корени от божур и корени от дилянка (по 40 грама от двете билки) и шишарки от хмел (50 грама).

От тази композиция вземете две лъжици. Варете няколко минутки в половин литър вода. Оставете течността да престои, докато изстине. След това я прецедете. От нея трябва да пиете три пъти по 80 мл. Препоръчително е да правите това преди консумация на храна.

Етерично масло от момина сълза

Уханното масло от момина сълза е ценно не само заради ароматните си качества. То притежава успокояващи и противовъзпалителни свойства. Качествата си дължи на изобилието от флавоноиди и гликозиди.

Действието на етеричното масло се изразява в нормализиране на централната нервна система и нивата на хормоните.

То води до повишаване секрецията на жлезите. Спомага за нормализиране на сърдечно-съдовата система. Подобрява работата на храносмилателния тракт.

Етеричното масло от момина сълза съдейства за намаляване на възпалението. Участва активно в регулиране на имунологичните реакции. Насърчава зарастването на рани.

Способства за отстраняване на болката. Забавя процесите на стареене и съдейства за елиминиране на канцерогенние вещества.

Приложение

момина сълза

Ботаническа характеристика на прелестната момина сълза

Маслото се използва най-вече в ароматерапията като средство за овладяване на сърдечни проблеми и насърчаване на имунния отговор на тялото.

Ако искате да се отървете от рани по кожата, причинени от изгаряния и възпаления, просто нанесете малко количество от маслото. То спомага за бързото възстановяване и регенериране на кожата. За да избегнете риска от дразнене на кожата, няколко капчици от извлека прибавете към лъжица базово масло.

Маслото може да използвате и за ароматизиране на помещения. Прибавете няколко капки от него в шишенце с пулверизатор, пълно с вода. Тази течност е достъпната алтернатива на не особено безопасните ароматизатори.

За да ароматизирате помещенията, може да използвате и аромалампа, в която сте добавили няколко капки от маслото.

Коментираният етеричен извлек се използва и за ароматизиране на домашно приготвени свещи и сапуни. В този случай се използват концентрати между 1 и 5 процента.

Форми на пазара и цена

Етеричен извлек от момина сълза е възможно да закупите от добре заредените аптеки, магазините за козметика, както и биомагазините, или онлайн.

От giza-perfumes е възможно да закупите 5 мл масло от момина сълза, произведено в Англия, на цена от 5 лв.

Парфюм от момина сълза

момина сълза

Красивата момина сълза има атрактивни червени плодчета, които са силно отровни.

Парфюм от момина сълза не е трудно да направите сами, използвайки етеричното масло от уханното растение. Най-лесният вариант е да го смесите със спирт. Маслото трябва да съставлява около 20-30% от общия обем на парфюма.

Ако идеята за парфюм с алкохол не Ви допада, може да използвате леко базово масло. С нещо заместете спиртния компонент.

Леко масло, което попива мигновено в кожата и не оставя мазни следи, е маслото от гроздови семки или масло от жожоба. Пропорциите остават същите, както и във варианта за приготвяне на парфюм със спирт.

Начин за приготвяне на парфюм без алкохол предлага и съставката Циклометикон. Този вид бързо попиващ и хидратиращ силикон се използва за база в ароматната композиция. Пропорцията е вече познатата, както и в другите две рецепти за парфюм от момина сълза.

Тинктура от момина сълза, на капки

Тинктура от момина сълза представлява концентриран извлек, в който лечебните съставки на растението са извлечени в максимални количества. Приема се на капки и се препоръчва да се спазват стриктно препоръките за дозиране.

Спиртният извлек се използва за укрепване на съдовете и за справяне с възпаления. Той също така притежава успокояващи свойства.

В готов вариант спиртният извлек се предлага най-често в комбинация от тинктура валериана.

Как се прави?

момина сълза

Момина сълза се размножава чрез луковици и семена.

Тинктура от момина сълза се приготвя със 70-процентов алкохол. Съотношението между растителната маса и алкохола трябва да е съответно 1:10. Влагат се свежи листа и цветове.

Сместа се настоява за две седмици на тъмно място. Следва филтриране и прехвърлянето й в бурканче.

Как се взема?

При неврози и нарушения на сърдечната дейност се препоръчват по 15-20 капки три пъти на ден. Количеството трябва първо да разредите в малко вода.

Тинктурата се използва и за локално за лечение на конюнктивит к като лосиони или тампони при възпаления. Разредена с вода може да се използва и за промивка.

На деца могат да се дават по 2-3 пъти на ден между една и десет капки. Но преди това трябва да се консултират лекар. Той ще назначи точна схема за лечение на вашето дете спрямо неговата възраст, тегло и здравословно състояние.

Настойка. Използване на листа и цветове

От лилията на долините с терапевтична цел се използват не само цветовете, но и листата. От тях може да направите запарка.

Приготвената настойка се приема като противовъзпалително средство. Приема се като перорално, така и външно.

Лъжица от суровината се залива с чаша вряща вода. Кисне се 30 минути. След това се филтрира внимателно. От течността се приема трикратно по малка лъжица след хранене.

При глаукома 

момина сълза

Коренът на момина сълза се нуждае от достатъчно пространство, за да се развива.

Момина сълза помага на пациентите с глаукома. Съдейства за забавяне на прогресията на заболяването, понижавайки вътреочното налягане.

Особено ефективно е въздействието на момина сълза, ако се взема в комбинация с коприва. Вземете смачкани цветове от цветето-билка (1 супена лъжица) и половин чаша ситно нарязани листа от коприва.

Залейте с 30 мл кипяща вода, настоявайте 8 часа. Ако е необходимо, добавете малко вода, за да се образува пастообразна маса. Нанесете продукта върху марля и приложете върху затворени очи.

Останете с компреса в продължение на 30 минути. Извършвайте тази процедура ежедневно в продължение на 2 седмици.

 

При конвулсии и треска

При конвулсии и треска също може да разчитате на лек, приготвен от ценното цвете-билка. Напълнете две трети от една бутилка с цветове на растението.

Долейте 90%- ов алкохол. С него трябва да напълните шишето до ръба. Поставете капачката на шишето и я затворете плътно. Настоявайте в продължение на две седмици.

След този период трябва да филтрирате течността. Приемайте от нея по 10 – 15 капки три пъти на ден. Този лек не само помага при спазми и треска, но и е ефективен при сърдечна недостатъчност.

При безсъние

момина сълза

Всеки стрък момина сълза има по две листа и рядко по едно или три.

Ако сънят бяга от Вас, момина сълза предлага ефективно лечение при безсъние. Супена лъжица от билката настоявайте с 250 мл вряща вода. Процедурата е добре да се извърши в термос за период от 10 – 12 часа.

От филтрираната инфузия приемайте по четири пъти на ден преди хранене количеството от две супени лъжици.Още след първия ден ще усетите ефекта.

При промиване на очите при конюнктивит

Лилията на долините лекува и възпалителни заболявания на окото. За да се отървете от остър и хроничен конюнктивит, пригответе тинктура от растението и водка в съотношение 1:10. Рецептата за приготвянето й вече споделихме с Вас малко по-горе.

Към чаша чиста вода добавете една чаена лъжичка тинктура. С тази течност правете промивки на очите два пъти на ден. Повтаряйте процедурата до пълното възстановяване на окото, но не по-малко от една седмица.

За разтривки при ревматизъм

Пациентите с ревматизъм ще получат желаното облекчение, използвайки тинктурата от билката за разтривки. Тя се приготвя по познатия начин с тази разлика, че се настоява на тъмно място в продължение на 18 дни

След което се филтрира през двоен слой от тензух. Преди разтривка част от нея се разрежда с десет части вода.

Противопоказания и вреди

момина сълза

Грациозната момина сълза има куп противопоказания.

Всички части на цветето-билка са силно отровни. Момината сълза действа като отрова заради силните гликозиди в нея. Точно тези вещества определят и терапевтичите й качества в дадени случаи.

Наличието на глюкозида конвалатоксин налага препоръката за прием на препарата само след консултация с Вашия лекар.

Растението се отличава със стероидна структура заради съдържанието на стероидни сапонини в него.

Особено трудно токсичните ефекти на това растение толерират децата.

Момина сълза принадлежи към изключително мощните билки. За лечението с нея има противопоказания при: остра чернодробна и бъбречна недостатъчност и миокардит в остра фаза.

Остро изразени заболявания на стомашно-чревния тракт, ендокардит и остро протичащи сърдечни заболявания също са противопоказание за лечение с момина сълза.

Бременни жени и малки деца трябва да стоят далеч от цветето-отрова.

След контакт на ръцете с цветето е задължително да измиете ръцете си с вода и сапун.

В какви дози е отровна?

Всяка доза на лековете с момина сълза над обявената за терапевтична, се счита за отровна. Дори и малко количество от растението може да доведе до отравяне. Подобна ситуация не е изключено да приключи с фатална развръзка.

Симптоми на отравяне. Как да действаме?

момина сълза

Момина сълза не понася нито прекалената влага на почвата, нито прекалената суша.

Първите симптоми на отравяне с цветето билка се изразяват в гадене и повръщане. Незабавно трябва да се промие стомаха и да се направи очистителна клизма.

Внимание: Плод на момина сълза

Плодчето на момина сълза има привлекателен вид, но е силно отровно, както и останалите части на цветето. То представлява миниатюрна ягодка с диаметър около половин милиметър.

Въпреки, че вкусът му не е никак приятен, плодът е примамлив най-вече за децата. Най-много са регистрираните случаи на отравяне с плода именно при децата. Затова ако имате деца и отглеждате цветето, бъдете изключително внимателни.

Други вреди, странични ефекти и т.н.

Предозирането с растението може да доведе и силна отпадналост и сърцебиене. Тези оплаквания могат да се появят като странични ефекти, дори и ако приемате точно предписаните дози.

В резултат от предозиране са възможни и следните оплаквания – екстрасистоли, шум в ушите, разширени зеници, коремни спазми, конвулсии, сънливост и сърдечни пристъпи.

Независимо от конкретния повод, който налага прием на момина сълза, задължително е да се консултирате с лекар. Никога не приемайте това растение на своя глава. Последиците от това могат да се окажат фатални.

Описание на самото растение

Момина сълза се характеризира с наличието на голям брои тъмно зелени листа с овална форма, дължината на които надхвърля 10 см. Ширината им е около 5 см. Височината на нежното пролетно цвете е около 15-20 см.

Листата му са разположени далече от тънкото пълзящо коренище, чийто цвят варира от светло кафяв и до белезникаво сиво.

Характерни за листата са и дългите жилки, които могат да бъдат образно наречени централна вена. Растението се състои от два основни листа, които се отличават от останалите листа.

момина сълза

За произхода на момина сълза от хилядолетия се носят легенди.

В края на крехките дръжчици са разположени прелестно красивите бели цветчета, оформени като камбанки. Всяка от тях има шест извити зъбчета на ръба.

Цветовете са събрани в едностранна четчица. След узряването им се получават атрактивни червеникави ягодки диаметър от 5-8 мм. Зърната на цветето се съхраняват в централата чашка, която носи плодовете в периода от юни до юли.

Класификация: Семейство: Рускусови (Ruscaceae) 

Очароващата със своята нежна и непринудена красота момина сълза принадлежи към голямото растително семейство Рускусови (Ruscaceae).

Принадлежи към отдел Покритосеменни (Magnoliophyta) и към клас Едносемеделни  (Liliopsida).

Омайното цвете е част от растителния разред Asparagales. Принадлежи към род Конвалария Convallaria.

Видът C. majalis (момина сълза) на латински и испански ще срещнете като Convallaria majalis. На руски език е Ландыш майский. На английски език момина сълза носи наименованието Lily of the valley (лилия на долината). На турски език ще срещнете растението като Müge. На френски език е Muguet de mai, а на немски –  Maiglöckchen.

Къде расте, кога се бере?

Момина сълза вирее в цяла Европа. Благоприятни за нея са климатичните условия в Кавказ, Мала Азия, Китай и Северна Америка. Среща се още в Русия, Сибир и Далечния изток.

Това растение предпочита борови и смесени гори, поляни и места с умерена влажност на почвата. В сенчестите места момина сълза образува гъста покривка.

Цветовете е препоръчително да се събират в началото на цъфтежа. Той започва в началото или средата на май. Тогава концентрация на активните вещества в растението е в своите максимални стойности.

Листата на растението може да започнете да събирате  две – три седмици преди цъфтежа. Надземните част на растението се нарязва с нож на височина от около 3 – 5 см от повърхността на почвата.

Не вадете растението заедно с корена, тъй като това би довело до неговата гибел.

Сушене

Сушенето на откъснатите цветове и листа трябва да започне в деня на събирането им. След увяхването им нивата на гликозидите спадат значително.

Препоръчително е изсушаването да се осъществява в сушилни при температура около 50-60 градуса.

Може да оставите растението да изсъхне в отопляваните помещения. Но прозорецът трябва постоянно да бъде отворен. Ако времето позволява, сушенето на момина сълза може да се осъществи в добре проветриво таванско помещение.

Цикълът на сушене е приключил, когато е на лице трошливост на дръжките и стъбла. Изсушената момина сълза се отличава с характерен слаб мирис и горчив вкус.

Ако спазите всички условия за сушене на билката, може да я съхранявате за период от две години в хартиени торби или шперплатови кутии, покрити с дебела бяла хартия.

Химически свойства

Свойствата на чудното цвете-билка са обусловени от неговия изключително богат химичен състав. Той определя и силно токсичните качества на растението.

Флавоноидите в цветето съдействат за укрепване на капилярите и повишаване на тяхната еластичност. Те регулират дейността на централната нервна система. Съдействат за нормализиране на кръвното.

На тях се дължат и способностите на момина сълза да нормализира сърдечния ритъм.

Те съдействат за резорбция на атеросклеротични отлагания. Усилват активността на процесите на жлъчката. Съдействат за премахване на подпухналостта. Спомагат за облекчаване на алергии. Както и за понижаване на вътреочното налягане.

На гликозидите се дължи способността на растението да стабилизира ЦНС. Да подобрява вазодилатацията и да съдейства за елиминиране на патогенни микроорганизми. Те притежават и свойството да втечняват храчки. По този начин начин облекчават процеса на тяхното отделяне.

Още за състава и химическите свойства на момина сълза

Сапонините в билката съдействат за повишаване секрецията на бронхиалните жлези. Увеличава синтеза на кортикостероиди. Регулира метаболизма, засягащ водно-солевия обмен.

Активизират хормоните и съдействат за премахване на възпаленията.

Ябълчената и лимонената киселина съдействат за премахване на запека. Ускоряват метаболитните процеси и насърчават имунитета.

Захарите възпрепятстват въглехидратното натрупване.

Скорбялата в растението бързо се трансформира в глюкоза, която е необходима за оптималното функциониране на всички органи.

Кумарините инхибират растежа на туморни клетки и ускоряват възстановяването на раните.

момина сълза

За художниците омайната красота на момина сълза е истинско вдъхновение.

Действието на всички тези вещества определя холеретичните, спазмолитичните, диуретичните, противовъзпалителните и вазодилиращите свойства на момина сълза.

Значение и символика

Обаятелното цвете символизира чистота и красотата. Счита се, че попадайки в лоши ръце, може да доведе до непредвидими обрати. Твърди се, че красивото цвете тласка жените към греховна връзка.

Счита се, че ако красивата момина сълза се бере сутринта при пълнолуние, гарантира силна любов.

В скандинавските страни приемат момина сълза за богинята на изгряващото слънце. Когато тя цъфти, скандинавците изпълняват специални ритуали.

Във Франция в първата неделя на месец май се празнува специален празник, посветен на това красиво цвете. Французите считат, че на 1 – ви май растенията придобиват невероятна магическа мощ.

Момина сълза в съня вещае чиста любов и искрен партньор. Ако цветето е сухо, това означава, че очакванията Ви от другите са прекалено високи. Това е причината за повишената Ви раздразнителност.

Легенда за момина сълза

За нежната момина сълза съществуват куп легенди. Дали те имат общо с действителността може да само гадаем.

В християнския свят най-разпространено е поверието, че красивото цвете се е появило в деня на разпъването на Исус на кръста. Нежните бели цветчета се появили от сълзите на майка му и затова носи, очарователното цвете носи името момина сълза.

Друго поверие гласи, че растението се е появило на мястото, където Леонард (известен английски приказен герой) е нанесъл смъртоносен удар на огромен дракон.

Легендата гласи, че от капките на кръв на Леонард се появила красивата момина сълза. А чашките й приличат на камбанки, които със звъненето си известяват за победата на героя.

В древногръцката митология съществува мит, че цветето е капчица от кръвта на богиня Артемида при бягството й от преследвалите я флавни (горски полубожества, покровителстващи горите).

Руското предание свърза красивото цвете с принцесата на морското царство. Огорчена от факта, че любимият й напуснал царството заради земно момиче, морската принцеса започнала да плаче.

От сълзите й, които паднали на земята, поникнала прелестната момина сълза. В руската митология цветовете й са символ не само на чистотата, но и на мъката.

В Украйна е разпространена легендата, че момина сълза се е появила от сълзите на девойка, която очаквала любимия си да се завърне от далечен поход.

Друга легенда в района около Волга гласи, че цветето билка се появило от разпръснатите перли на огърлицата на влюбена девойка. Преди да тръгне да се сражава любимият й оставил огърлица с бели мъниста.

Всяка вечер девойката излизала на края на селото с надеждата, че годеникът й ще се върне.

Но за съжаление войската се върнала без любимия й. Тогава девойката започнала да ридае безутешно. Огърлицата й се скъсала и мънистата се разхвърчали. Тя се опита да ги открие, но за съжаление не успяла, тъй като тревата била много висока.

Тогава боговете се смилили над нея и на мястото, където паднали белите топченца се появили момини сълзи.

Снимки и картини (рисунки) с момина сълза 

Момина сълза присъства и в старинни картини. На една от запазените картини с астронома Николай Коперник, който е бил и опитен лечител, той държи букет момина сълза в ръката си.

В красотата на момина сълза художниците са открили своето вдъхновение преди стотици години. И до днес тя е муза за много творци.

Особености при правене на букети с момина сълза

Въпреки легендите, които свързват момина сълза с нещастната любов, цветето е предпочитано за булчински букети. Миниатюрните камбанки са в основата на не един и два цветарски шедьовъра.

Съчетават се перфектно с кралицата на цветята любимата ни роза, с фрезии и дори с божур.

Основен недостатък на момина сълза е нейна кратка издръжливост. Цветето издържа по-дълго единствено, ако се откъсне с коренчето.

Необходимо е да го съхранявате в ниска ваза като наредите плътно стръкчетата едно до друго. Добавете и няколко капчици оцет към водата. Така ще удължите значително времето, в което момина сълза ще Ви радва с очарователните си камбанки.

момина сълза

Момина сълза е чудесното допълнение към всеки един букет за празничен повод.

При направата на букет най-добре е да поставите стръкчетата момина сълза между останалите цветя. Ако използвате бели цветя, добре би било нашето цвете да се сложи с листата. Изпъкват идеално на бял фон.

Отглеждане на момина сълза в саксия

Грациозната момина сълза е растение с висока декоративна стойност. Предпочитана е за отглеждане в саксия. Тъй като тя вирее предимно във влажните широколистни гори на Стария континент, саксията с нея би се чувствала най-добре на сенчесто или полусенчесто място.

Не я поставяйте на място с директно слънчево греене. Цветето издържа и на сурови климатични условия. Без притеснение може да го оставите да презимува на открито.

Обича богатите почви със слаба или неутрална киселинна реакция.

Семена, луковици и разсад

Момина сълза може да засадите и от семена. Пакетчета с десет семенца се предлагат в магазините за сортове семена. Цената им е около 7-8 лв.

Засаждането с луковици остава по-предпочитан вариант. Цяло коренище се предлага на цена от около 4 лв. То е достъпно в магазините за сортови семена и онлайн от средата на месец февруари.

Друг вариант да засадите момина сълза е чрез разсад. Може да използвате семена или луковици като преди това ги засадите в отделен съд и при появата на листенца разсадите.

Засаждане и форсаж. Кога се сади и как?

За засаждане на момина сълза е добре да изберете сандъче, чиято дължина е по-голяма. Това се налага заради силно развитата коренова система на цветето.

При желание от Ваша страна може да приготвите сами почвения субстрат, върху който ще отглеждате цветето. Той включва пясък, торф и листовка (по една част), оборски тор (добре угнил – 3 части) и градинска почва (2 части).

Най-добре е това да се осъществи месец октомври. Ако сте решили да я засадите в градината, изберете място около дънера на дърво или в близост до декоративни храсти.

Преди да засадите луковицата е добре да разрохкате почвата. Необходимо е браздичките да бъдат дълбоки поне 15 см. Между отделните насаждения разстоянието трябва да бъде 20 на 20 см.

Задължително е през първите 4 години редовно да премахвате издънките. В противен случай насажденията ще се приближат едно до друго и това ще попречи на развитието им. Резултатът е много дребни и едва забележими цветчета.

За форсиране се използват само луковици, които имат пъпки. Ако сте решили да извършите този процес в домашни условия, трябва да знаете, че пъпките са два вида.

Едните от тях са тънички и със заострени връхчета. От тях през първата година се развиват единствено листата. Грациозното цвете е почти винаги с две листа. Рядко може да бъде само с едно или с три листа.

Пъпките, от които растението цъфти още на следващата пролет, са многогодишни. Те са по-дебели. Връхчетата им са заоблени. Залагат се на втората или третата година след засаждане на растението.

Още за форсаж и отглеждане на момина сълза

След като подберете само луковици с цветни пъпки, може да се заемете с процедурата форсиране. Коренището се разпределя на по-малки части, които се вързват на снопчета. Използвайте пясък или слама за заравянето им.

До края на месец декември може да ги съхраняването на студено. Но след това е необходимо да си сложите на топло място. За период от  24 часа трябва да потопите луковиците във вода. Температурата й е добре да бъде в диапазона 30-35 градуса.

След тази процедура може да засадите луковиците. Преди това използвайте ножица, за да ги опресните.

В една саксия може да поставите между 10 и 15 кълна. Те трябва да се засадят на гъсто.

Около засадените кълнове, а може и под тях, поставете торф, мъх или пясък. Това е необходимо, за да се поддържа необходимата топлина.

През първите десет дни след засаждане на момина сълза съхранявайте сандъчетата на температура от около 20 градуса.

След това е необходимо температурната амплитуда да бъде леко повишена с около пет градуса. През този период е необходимо по три пъти на ден почвата да се оросява. За целта се използва хладка вода.

При появата на първите цветове е необходимо да премахнете мъхчето около растенията. Тогава може да понижите постепенно и температурата, на която съхранявате сандъчето. През този период тя може да бъде около 13 градуса. Необходимо е да се преустанови и оросяване с цел да се избегне повреждане на цветчетата.

Какви грижи иска, поливане

Отглеждане на момина сълза е свързано и с някои специфични изисквания. Необходимо е почвата около цветето редовно да бъде почиствана от плевели. Също така е задължително да я поддържате рохка. Внимавайте при прекопаването да не нараните луковиците.

С поливането не бива се прекалява. Момина сълза не обича както прекомерната влага, така и продължителното засушаване на почвата.

момина сълза

Грациозната момина сълза обича богати почви.

Редовно премахвайте и частите на растението, които са изсъхнали и нямат добър вид. Това е задължително условие за оптималното развитие на грациозното цвете.

За подхранване може да използвате течни минерални торове. Въвеждането им в почвата е добре да се осъществява единствено през месец август.

За да подобрите качеството на почвата, е допустимо използването на листовка.

Размножаване

Размножаването на грациозното цвете се осъществява чрез луковици. Необходимо е да се използват само тези от тях, които имат придатъци. Най-добрият период за извършване на тази процедура е месец август. През есента или в ранна пролет също може да се извърши размножаването на растението.

Вегетативният процес по размножаване стартира след засъхване на надземната част на момина сълза.

Кога цъфти?

Грациозната лилия на долината ни радва с очарователните си цветове в периода на своя цъфтеж. Той е най-рано през месец февруари. Цъфти и през месец март. При по-късно засаждане цъфти и през май.

Сорт домати “Момина сълза”

момина сълза

Момина сълза помага да се справите с мъчителното главоболие.

С наситен вкус се отличават доматите сорт „Момина сълза“. Отличават се от останалите сортове домати и с това, че са по-едри.

Сортът е нов, разработен от опитни български агрономи. Напомня на познатия ни сорт домати „Биволско сърце“.

Сортът „Момина сълза“ е подходящ за отглеждане както на открито, така и в оранжерии. Предлагат се ранни и късни разновидности.

Месестата част буквално се топи в устата. Теглото на плод е около 350-500 грама. Не рядко достига дори до килограм.

Семената покълват при минимална температура от 15 градуса. Доматите от сорт „Момина сълза“ покриват напълно вкусовите претенции на българския потребител.

За почитателите на българската народна музика е следващият ни специален поздрав – Хоро и песен на Славка Калчева – „Момина сълза“.

Надяваме се, че този материал за лечебната, но и отровна момина сълза е бил от полза за Вас. Ако това е така, споделете го в социалните мрежи чрез бутоните за споделяне, разположени по-долу.

Не забравяйте й да дадете своята оценка за материала, използвайки скалата за оценяване. Благодарим Ви предварително!

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Статиите в Народна Аптека са с информативен характер. Не бива и не трябва да заместват консултациите с лекар.