Лечение на пародонтит с билки – мит или реалност?

Парадонтитът е заразно заболяване, което започва като бактериално възпаление на тъканите около зъбите. Характерните симптоми на пародонтита са: лош дъх, кървене или гноене от венците, неопределена болка в устата, образуване на празни пространства между зъбите, подути и отточни венци, ранички в устата, промяна във вида и позицията на зъбите, разклащане на зъби. С напредване на заболяването, инфекцията съсипва целия организъм – води до инфаркт, инсулт, импотентност, преждевременно раждане!

 Основната причина за пявата на пародонтита са бактериите в устата. Още преди хиляда години Авицена е открил, че зъбите трябва да са чисти, за да са здрави венците. Когато бактериалният биофилм не се почиства, в устната кухина се сформира своеобразна колония от клетки, която се развива като нов организъм.
 
Този организъм се ръководи от свои правила и има специфично поведение. Биофилмът е резистентен към всякакви отвари, води за устна хигиена и дори към антибиотици! Единственият начин да бъде „победен“ е да бъде отстраняван механично в продължение на дълъг период от време, през което да бъде наблюдавана оздравителната реакция на организма.

Утежняващи фактори за пародонталното заболяване могат да бъдат стреса, вредни навици като тютюнопушене и нездравословно хранене, различни диети и др., тъй като те намаляват имунната защита на организма и дават зелена светлина на микробите.

 Лечение на пародонтоза с билки?

 В публичното пространство съществуват противоречиви теории по този въпрос.

 Народните рецепти предписват редица билки, които лекуват възпалението. Сред тях са жълт кантарион, смрадлика и лайка, алое. Смрадликата и лайката са известни с антисептичното си действие. В  специализирани справочници можете да намерите и други рецепти, които да подпомогнат лечението на възпалителния процес.

 Сама по себе си обаче терапията с билки не лекува парадонтита. Причината е ясна – бактериалният биофилм и зъбния камък трябва да бъдат механично отстранени. Само така може да се наруши целостта на  колонията от клетки, които покриват зъбните повърхности и причиняват пародонталното заболяване.

 В ранен стадии на заболяването (гингивит), механичното отстраняване на плаката в зъболекарския кабинет е достатъчно за напълно оздравяване на организма. При напредване на заболяването, се налагат  редица специализирани механични и хирургични манипулации за постигане на максимален резултат от лечението. Така че не може да се говори за лекуване на пародонтоза с билки.

 Ето защо не бива да се заблуждаваме – пародонтитът е сериозно заболяване и изисква лечение от специалист – парадонтолог. Лечението на парадонтит в специализирана среда е най-доброто решение за  навременното решаване на проблема и трайно справяне с него.

 Ако вие сте привърженик на алтернативната медицина и сте опитали лечение с билки, трябва да направите реална оценка на състоянието си и да посетите своя стоматолог. Само така можете да разберете  дали лечението с билки е дало резултат или само сте успели да прикриете симптомите на възпалителния процес.

Ето само няколко примера за това:

Много хора препоръчват при пародонтит да се приготви отвара от смрадлика (тетра) и лайка.

Отварата от смрадлика (и лайка) има антисептично действие, което бързо свива отточните венци и създава фалшиво усещане за справяне с проблема. С тази отвара вие обаче третирате последствието – подутите и кървящи венци са резултат от микробния биофилм. Причината за възпалението (биофилма) все още е налице и докато не бъде отстранен механично, няма да настъпи оздравяване.

Внимание! Ако предозирате отварата от смрадлика може да нанесете щети върху меките тъкани в устната кухина! В силен концентрат тя може да доведе до изгаряния! Всяка билка, употребена в неправилно количество или приготвена неправилно може да уврежда.

Съществуват и други екзотични предложения за лечение на пародонтит в публичното пространство като това да се жабурите със зехтин, ракия или сокове от цитрусови плодове.

Зехтинът още в древността е наречен „течното злато“ не само заради факта че се е използвал за разменна суровина. Зехтинът е изключително полезен, състои се от ненаситени мазнини, съдържа витамини.

Жабуренето със зехтин обаче не премахва биофилма и не изчиства токсичните вещества. Резултат от жабуренето е трансформирането на зехтина в бяла като мляко течност. Именно това се сочи като „изчистване“ на организма. Зехтинът, обаче побелява, защото в него се диспергират малки капчици слюнка, а не токсини, които организмът „изхвърля“.

Витамините, микроелементите и фибрите в плодовете са изключително полезни за здравето. Цитрусите са изключителен източник на витамин Ц, и освен усещане за свежест, те са незаменим продукт в здравословното хранене. Причината за пародонталната инфекция обаче не се крие в липсата на витамини – затова няма никаква причина очаквате оздравяване след терапия с витамин Ц.

 

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Статиите в Народна Аптека са с информативен характер. Не бива и не трябва да заместват консултациите с лекар.