Жълт кантарион Hypericum Perforatum са голямо семейство растения. Около 370 вида от рода кантарионсъществуват в цял свят с различно географско разпространение, включително и умерените и субтропичните региони на Северна Америка, Европа , Турция , Русия , Индия и Китай . Наименованието жълт кантарион се използва за всеки един от тях.

Жълт кантарион е широко известен като средство за билково лечение при депресия.

Медицинско приложение

Лечение при депресия

В някои страни като Германия, често е предписван за лека депресия, особено при деца и юноши.

Наличните доказателства показват, че екстракти от Кантарион Hypericum

А) са по-добри от плацебо при пациенти с тежка депресия,

Б) са ефективни колкото стандартните антидепресанти

В) имат по-малко странични ефекти от стандартните антидепресанти.

Има два въпроса, които усложняват тълкуване на нашите констатации:  (къде са въпросите?)

Стандартизирани екстракти по принцип са налични, въпреки че в някои страни (Република Ирландия) се изисква рецепта . Екстракти са обикновено в формата на таблетка или капсула, а също и в чаени торбички и тинктури . Кантарион Hypericum е предписван в древна Гърция  и е бил използван при тежко депресивно разстройство.

Тежко депресивно разстройство 

Двадесет и девет клинични проучвания с повече от пет хиляди пациенти са проведени от Cochrane Collaboration. Анализа установява, че екстракти от жълт кантарион превъзхождат плацебо при пациенти с тежка депресия .Жълт кантарион е с ефикасност сравнима със стандартните антидепресанти. Честота на странични ефекти е на половината от тази на по-новите SSRI антидепресанти и е една пета от по- старите трициклични

антидапресанти.

Други медицински приложения

 

Жълт кантарион е изследван за ефективност при лечението на някои психични разстройства. Резултатите от първоначалните изследвания са смесени, и все още неубедителни; при някои изследвания е установено, че няма ефект, при други изследвания е установено леко отслабване на симптомите. 

Жълтият кантарион може да бъдe полезeн при лечение на алкохолизъм, въпреки че дозировката и ефикасността не са проучени в детайли.  Жълт кантарион Hyperforin има антибактериални свойства срещу грам-отрицателни бактерии, но там също предстои да се правят допълнителни изследвания. 

Изследователски екип от на Комплутенсе Университет Мадрид (UCM) публикува проучване,”Hypericum Perforatum. Възможен вариант срещу болестта на Паркинсон", в което казват, че жълтия кантарион еантиоксидант с активни съставки, които биха могли да помогнат за намаляване на дегенерацията на невроните, причинена от болестта.

По последни данни се предполага, че ежедневно лечение с жълт кантарион Джонс може да облекчи най-често срещаните физически и поведенчески симптоми, свързани с предменструалния синдром.

Външно, маслото от жълт кантарион се използва за лечение на рани, ожулвания и първа степен изгаряния.

Други приложения

Hypericum жълт кантарион се е използвал също и от американските индианци вътрешно за  аборт и външно като противовъзпалително, адстрингентно иантисептично

Жълт кантарионе отдавна използван като билков чай.

Жълт кантарионсъщо е често срещан агент за ароматизанти в японската Юдон юфка.

Цветята и стъбла от Жълт кантарион Hypericum Perforatumса били използвани за производството на червени и жълти бои .  

Ботаническо описание

Hypericum Кантарион е една от билките, характерни за Европа. Расте свободно в много ливади и отворени пространства.

Жълт кантарионе многогодишно растение с пълзящи коренища. Неговите стъблата са изправени, разклонени в горната си част, и може да порасне до 1 м. височина. Той има противоположни, тесни, продълговати листа, които са с дължина 12 мм или малко по-големи. Листата са жълто-зелени на цвят, с прозрачни точки в тъканта, а понякога и с няколко черни точки по долната повърхност. Те са особено видими, когато се гледат към светлината и изглеждат като "перфорирани".

 Цветовете на жълтия кантарион стават до 2,5 см и имат пет венчелистчета, оцветени в ярко жълто. Цветовете растат предимно в краищата на горните клони, в края на пролетта и началото до средата на лятото. Венчелистчетата са заострени, с жлезиста точки в тъканта. Имат много тичинки, които са обединени в основата на три снопа.

Когато цветни пъпки (не самите цветове), семената или шушулките се смачкат, се получава червеникава течност. 

Общото название идва от традиционното прибиране на билката на 24 юни. Името на рода Кантарион Hypericum  произлиза от гръцките думи хипер (горе, над) и eikon(картина). Освен традиционната употреба на растението, в деня на Св. Георги хората са го слагали в къщите си, за да ги пази от злото.

Екология (това не е екология, предлагам да махнем заглавието и да стане част от Ботаническото описание)

Жълтия кантарион има сложен жизнен цикъл, който включва зрял цикъл на растението с вегетативно и полово размножаване. Той процъфтява в райони с зимно или лятно доминиращ модел на валежите. Надморска височина повече от 1500 м, валежи по-малко от 500 mm и среднодневна януарска температура по-висока от 24 градуса по Целзий, се считат за гранични праговете за неговото развитие. В зависимост от околната среда и климатичните условия жълтият кантарион променя формата си  на растеж и начина си на оцеляване. Летните дъждове са особено полезни, защото позволяват на растението да расте вегетативно, след окапването или опасването на листата от животни.

Семената могат  да се задържат в почвата в продължение на десетилетия, като в семенна банка.

Химичен състав

Билката и цветовете съдържат различни полифеноли: флавоноиди ( рутин , hyperoside , isoquercetin , quercitrin , кверцетин , I3, II8-biapigenin amentoflavone , astilbin , miquelianin ), фенолни киселини ( chlorogenic киселина , 3-O-coumaroylquinic киселина ), както и различни naphtodianthrones : (хиперицин , pseudohypericin, protohypericin, protopseudohypericin), phloroglucinols (hyperforin , adhyperforin). Naphthodianthrones от жълт кантарион и pseudohypericin заедно с phloroglucinol производни хиперфорини се смятат за активни компоненти.  Той също така съдържа етерични масла, съставени предимно от сескитерпени.

 

Странични ефекти и лекарствени взаимодействия

Жълтият кантарионсе понася добре. Нежеланите странични реакции са сходни с тези при плацебо. Най-честите нежелани ефекти са стомашно-чревни симптоми, замайване, объркване, умора.

 

 

Примери за лекарства, които водятдо до клинично значими взаимодействия с жълт кантарион

Клас

Лекарства

антиретровирусни

не-нуклеозидни инхибитори на обратната транскриптаза , протеазни инхибитори.

бензодиазепини

алпразолам , мидазолам

хормонална контрацепция

комбинирани орални контрацептиви

имуносупресори

калциневринови инхибитори , циклоспорин , такролимус

други

дигоксин , метадон , омепразол , phenobarbitol , теофилин , варфарин , леводопа , Suboxone , иринотекан

 

За пълен списък вижте CYP3A4 лиганди и CYP2C9 лиганди . За по-нататъшно актуализиране на взаимодействията и подходящо управление, вижте Herbological.com - жълт кантарион Взаимодействия.

 Фармакодинамични взаимодействия

Жълт кантарион може също да допринесе за серотонинов синдром. Потенциално животоза страшаваща нежелана лекарствена реакция, при комбинация с други лекарства, която може да повиши нивото на серотонин в централната нервна система (ЦНС) на 5- HT. 

 

 

Лекарства, които могат да допринесат за серотонинов синдром при употреба с жълт кантарион

Клас

Лекарства

Антидепресанти

МАО-инхибитори , TCAs , SSRIs , миртазапин , венлафаксин

Опиатите

трамадол , петидин

ЦНС стимуланти

фентермин , diethylpropion , амфетамини , сибутрамин , кокаин

5-НТ 1 агонисти

Триптани

Психеделични наркотици

methylenedioxymethamphetamine (MDMA), лизергиновата диетиламидът киселина (LSD), псилоцибин / псилоцин

Други

сележилин , триптофан , buspirone , литий , линезолид , декстрометорфан , 5-HTP

  

Инвазивни видове

Въпреки че Hypericum кантарион се отглежда с търговска цел в някои региони на Югоизточна Европа, той е посочен като вреден плевел в повече от двадесет страни в Южна и Северна Америка, Индия, Нова Зеландия, Австралия и Южна Африка. В пасищата, жълт кантарион действа едновременно като токсичен и инвазивен плевел.  Поглъщането от животни може да причини фоточувствителност, потискане на централната нервна система, спонтанен аборт и може да доведе до смърт. Ефективни хербициди за контрол наHypericum включват 2,4-D , пиклорам, и глифозат . В западната част на Северна АмерикаТри бръмбара ( Chrysolina quadrigemina, Chrysolina hyperici и Agrilus hyperici) са били въведени като биоконтролагенти.

Градини

Hypericum Perforatumе популярен тип декоративни растения , използвани в градините, включително устойчиво на суша озеленяване.

 

Източник: Wikipedia

12 comments

 • Пламен Калчев
  Пламен Калчев Saturday, 10 September 2016 09:22 Comment Link

  МНОГО ИЗЧЕРПАТЕЛЕН САЙТ

 • Maria Slavova
  Maria Slavova Saturday, 10 September 2016 09:21 Comment Link

  da,tazi bilka q ima v izobilie v italiq...az li4no ptigotvqm krem ot neq za rani-koito se zatvarqt mn,byrzo....

 • Giulia Ivanova ·
  Giulia Ivanova · Saturday, 10 September 2016 09:21 Comment Link

  ne znaia dali se otglejda kato rastenie v \italia, no znam ce gotovoto lekarstvo -IPERIKO, go ima na vsicki apteki v italia i vuv vsakakvi varianti.

 • Simeone Dobrev ·
  Simeone Dobrev · Saturday, 10 September 2016 09:21 Comment Link

  az giveia v italia i neznam dali v italia ima takiva bilki

 • Raina Kamenova
  Raina Kamenova Saturday, 10 September 2016 09:20 Comment Link

  Blagodaria za podrobnata informacia!

 • Мюмюн Шевкедов
  Мюмюн Шевкедов Saturday, 10 September 2016 09:20 Comment Link

  Светла Цвяткова наистина има ли антидепресивно действие ?

 • Светла Цвяткова ·
  Светла Цвяткова · Saturday, 10 September 2016 09:19 Comment Link

  Райка, от 1-3 чая може да се приемат на ден. Аз така правя.

 • Райка Алексова
  Райка Алексова Saturday, 10 September 2016 09:17 Comment Link

  kakvo kolichestvo triabva da se prieme na den

 • Atanas Georgiev
  Atanas Georgiev Saturday, 10 September 2016 09:16 Comment Link

  super sait /

 • Таня Желязкова ·
  Таня Желязкова · Saturday, 10 September 2016 09:16 Comment Link

  Интереусва ме извличането на етерично масло от жълт кантарион, ако някой има опит ,моля да сподели.

 • Добромир Манев ·
  Добромир Манев · Saturday, 10 September 2016 09:15 Comment Link

  Да.Много добре поднесена информация.Благодаря Ви!

 • Ayshe Xasanova
  Ayshe Xasanova Saturday, 10 September 2016 09:15 Comment Link

  imam vispaleie na piko4nite piti6ta dali 6te mi pomogne tazi bilka

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Статиите в Народна Аптека са с информативен характер. Не бива и не трябва да заместват консултациите с лекар.