Арония - Действие и приложение:

Аронията се включва в арсенала от препарати срещу редица болести на съвремието –сърдечносъдови проблеми, хипертония, диабет, лъчеви увреждания, очни проблеми. Липсата на захароза в сока и наличието на сорбит я прави идеална за страдащите от захарна болест. Тя е лечебна и за всички, които са натрупали лош холестерол в кръвта си. Засилва имунитета (особено противовирусния), има предпазен ефект срещу злокачествени заболявания. Прилага се за детоксикация на организмаслед лъче- и химиотерапия. Укрепва и нервната система.

Странични ефекти. В големи дози може да причини стомашно неразположение и запек.


Арония Арония - Описание:

Аронията е многогодишин храст с височина 1,5 до 3 метра. В първите 3-4 години младите храсти са компактни, а след това достигат до 2 метра в диаметър. Кореновата система е силна разклонена, но повърхностна, плитко разположена. Надземната част на храста е съставена от издънки, израстнали от приземната част на стъблата или от коренището. Аронията има листа подобни на вишневите, обратнояйцевидни, с дължина 4-8 см и 3-5 см широчина. Листата са леко назъбени, имат заострени върхове и са гланцирани тъмнозелени от горната страна и белезникави от долната. Плодовете му са дребни синьо черни зрънца, които по форма наподобяват миниатюрни ябълки. Плодът има 1 см диаметър и тегло 1-1,5 г.

Синоними на български: Черноплодна офика

Арония - Използвани части:

 

Плодовете (FructusAroniaemelanocarpae).


Арония - Начин на употреба:

Във вид на натураленсок може да се пие до 50 мл. 3 пъти на ден. Прилагат се и готови форми със сух екстракт от арония.

Запарка:1 супена лъжица от билката кисне 10 минути в 500 г. гореща вода. Прецежда се и се пие 3 пъти дневно по 120 г.

Съчетания

Със сасилващи действието й растения и добавки: глог, маточина, очанка, витамин А и витамини от В-група, магнезий, цинк и др. Комбинацията на сок от арония и пектин освобождава организма от радиоактивни вещества и йони на тежки метали.

Несъвместимости. Обикновено няма.

Готови продукти

Арония съдържат следните готови форми, присъстващи в търговската мрежа у нас:

За вътрешна употреба:Офтавитал, Вижънгард, ВижънЕксперт и др.


Арония - Лечебни съставки:

Плодовете съдържат много витамини - Р, С, Е, К, В3, органични киселини, захари, минерали: калий, калций, фосфор, магнезий и др., пектин, дъбилни вещества и още много други полезни за човешкия организъм съставки.

Арония - Къде се среща?

Аронията вирее най-добре на добре напоени, леки и пропускливи почви, до средна планинска височина. Родината й е Северна Америка, но отдавна се цени например в Русия, а напоследък започва да се култивира и у нас.


Материалите са изготвени от Д-р Пашкулев, www.dpashkulev.info

 

1 comment

  • злато 54
    злато 54 Saturday, 10 September 2016 09:54 Comment Link

    Засадихме два корена-купени от разсадник Петрич още на втората година имаше плод - няколко съцветия приятно бяхме изненадани особено като чета колко са полезни

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Статиите в Народна Аптека са с информативен характер. Не бива и не трябва да заместват консултациите с лекар.