Медицинската история на ментата или как билката е получила своето име

Името на лечебното ароматно растение вероятно е заимствано от древногръцката митология.

И за да е по-интересно, ще ви разкажем за прастария любовен триъгълник с главни участници Олимпийските богове.

Подобно на митологията на много страни, и старогръцката може да се похвали с няколко версии на историята. Най-разпространената от тях разказва, че Хадес е прелъстил морската нимфа Минта. Жената на Хадес – Персефона, никак не била щастлива от този факт. Афектирана от чувството на ревност, богинята на плодородието превърнала Минта в растение, което щяло да бъде непрекъснато стъпквано от хората.

Разярен от подмолната намеса на своята съпруга, Хадес решил да дари на зеленото растение завладяващ сетивата аромат и така всеки път, когато ментата била газена от хорските нозе, тя да освобождавала свежото си ухание.

Древногръцкият бог на подземното царство се надявал това да е начинът хората да си спомнят винаги колко красива и изпълнена с живот е била неговата любима Минта. Персефона, 

от своя страна, се ядосала още повече на „добавката”, дарена на растението, защото „присъствието” й се задържало за дълго във въздуха и постоянно й напомняло за нимфата и предателството на Хадес.

В друг, по-невинен вариант на историята се разказва, че Персефона превърнала Минта в лечебното ароматно растение, стараейки се да я предпази от съблазняването на Хадес. Така ментата е получила своето име. Кой вариант е достоверен, е въпрос на избор.

До тук със сферата на догадките и легендите. Сега ще преведем някои факти, разказващи за медицинската употреба на ментата в миналото. И така, древногръцкият лекар Теофраст (371-287 г. пр.н.е.) бил сред основателите на ботаническата наука в родината на философията. Той е създал „De Causis Plantarium“ („Етиология на растенията”) и „De Historia Plantarium“ („История на растенията”). В тези свои писмени трудове, той е разработил класификация на около 500 лечебни растения, сред които присъства и ментата.

В описанието си, касаещо токсичното действие на някои растения, Теофраст е написал и основното за медицинската наука схващане, че болните трябва плавно и постепенно да свикват с увеличаването на лекарствените дози. Освен това, древногръцкият медик е използвал ментата като лекарствено средство за третирането на всякакви заболявания – от повърхностни рани до венерически болести, настинки и главоболие.

Дали ментата действително е успявала да овладее описаните по-горе състояния –никой не може да потвърди, или отрече това. Едно обаче е сигурно – медицинската употреба на ментата през вековете се е радвала на популярност сред немалко народи.

 

източник: www.bilka.info

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Статиите в Народна Аптека са с информативен характер. Не бива и не трябва да заместват консултациите с лекар.