Гъбички – най-мощните средства за справяне с тях

Първа помощ при гъбички

Досадните гъбички са същинска напаст, от която трудно можем да се избавим. Ако и Вашето тяло е „приютило“ този нечакан и нежелан гост, то Вие сте на правилно място. В тази енциклопедична статия ще Ви запознаем с начините за борба с тях.

 

Рекламите на антигъбични продукти ни обещават светкавични резултати. Но дали това наистина е така? Толкова лесно ли е лечението на гъбички?

 

За съжаление истината е съвсем друга. Ако сте решени да излезете победители от битката с тази напаст, заредете с голямо търпение. То ще Ви бъде нужно в битката с тях. А тя не винаги е лесна. Но крайният резултат определено си заслужава. Антигъбичната терапия обикновено не трае ден-два, а продължава месеци.

 

Вярно е, че не болят и рядко предизвикват сърбежи (с изключение на тези в интимната област), но все пак не губете време и ги атакувайте веднага щом разберете за тяхното съществуване.

Колкото по-бързо предприемете мерки, толкова по-скоро ще се наслаждавате на положителни 

резултати. Обикновения след посещението при лекар, си тръгваме от лекарския кабинет с рецепта за екзодерил. Той е най-често изписваното средство за борба с коварните гъбички.


Досадните гъбички създават дискомфорт, особено през лятото

Въпросът, който може би много от вас вълнува, е няма ли друг начин по-бърз и по-ефективен за избавяне от проблема.

Средствата, които предлага народната медицина са многобройни – йод, спирт, чесън, оцет (само ябълков), клеева тинктура, масло от чаено дърво.

Срещу гъбичките трябва да вземете мерки веднага щом ги забележите (обикновено те се забелязват в по-напреднал стадий от тяхното развитие.

Можете да си помогнете с подръчни средства, с които разполагате у дома. Като първа помощ при появата на гъбички е третирането им със спирт. Засегнатият участък се накисва с в спирт в продължение на двадесет минути. Обикновено процедурата се изпълнява в началото и в края на деня.

При гъбички добре действа и третирането с бензин. Да, правилно сте прочели бензин. Колкото и невероятно да Ви звучи, специалисти, до които се допитахме, препоръчват бензина като средство за борба с досадната инфекция.

Разбира се, можем да го използвам единствено за третиране на гъбични инфекции по откритите части на кожата, но не и за такива в интимната област.

С памучен тампон, обилно напоен с бензин, третираме поразения участък. Ако гъбичките се поразили ноктите Ви, след намазването им с бензин се нанася слой прозрачен лак върху нокътя и кожата, в непосредствена близост до него.

Процедурата се повтаря ежедневно по пълното изчезване на гъбичките. Не забравяйте, че преди да нанесете бензина, е необходимо да изтрийте с лакочистител лака, който сте нанесли предната вечер.

Безотказно действа и смола от бяла мура. С нея е възможно да се снабдите от магазините за билки и билкови продукти. С вълшебната смола се мажат поразените участъци.

Във всеки дом има вода за уста. Заради съдържащите се в нея антисептици, тя е ефективна и срещу гъбички. За целта просто нанесете върху поразените участъци от водата за уста, без предварително да я разреждате във вода.

Все пак не забравяйте, че гъбичките обичат влажната среда. Ако носите всеки ден едни и същи обувки, обичате редовно да посещавате сауна и обществени места за къпане, то рискът от развитието на гъбички при Вас е повишен и твърде вероятно те ще се загнездят в тялото Ви.

Затова ако не можете да избягвате басейните и сауните, то поне ограничените посещенията си на тях. Забравете и за носенето на тесни обувки, които могат само допълнително да утежнят положението.

Информационният повод за този текст: палмоплантарна кератоза


Повод за написването на тази статия е желанието ни да помогнем на нашата читателка Росица Шопова, както и на други хора, имащи нейния проблем

Повод за написването на тази статия стана наша читателка, която сподели проблема си с нас. Росица Шопова потърси помощ от нас за неприятното лющене по кожата на петите й, което протича без болка и сърбежи.

Въпреки липсата на болков симптом това е много неприятно състояние, което поражда дискомфорт особено през летните месеци, когато носим обувки.

В желанието си да бъдем максимално полезни на Росица, се посъветвахме със специалист, който постави диагноза, според описаните от нея симптоми. Тя страда от генетично обусловеното заболяване палмоплантарна кератоза с периондопатия, което е признак на гъбична инфекция по краката.

Освен генетичния фактор тук значение има и начинът на живот – поддържане на лична хигиена, здравословно и балансирано хранене. Обикновено при това рядко заболяване се наблюдават и патология на венците.


Ето го и отговорът на Росица Шопова на нашата статия за лечението на гъбички и палмоплантарна кератоза. Пишете ни и вие, като кликнете върху горното изображение!

Наследствената обусловеност в случая не означава, че и вашите родители страдат от това заболяването, а че сте предразположени към засушаване на кожата поради наследствени фактори.

Отключващ фактор за палмоплантарна кератоза може да бъдат други генетични заболявания, виновни за гъбичната инфекция. Причина за този вид кератоза може да се търси и в някои автоимунни заболявания.

Обикновено клиничната картина на заболяването протича с проблеми със зъбите (преждевременна загуба), венците, обилно потене, кожни възпаления, дерматити.

В случая добре действат препарати със салицилова киселина. Малко по-долу в статията предлагаме рецепта с пчелен клей и салицилов спирт, която е изключително подходяща за проблема на нашата читателка.

Лющенето на кожата често се свързва и с дефицита на маслено разтворимия вит.А. Препоръчваме на нашата читателка да увеличи консумацията на храни, съдържащи този витамин, а именно – картофи, черен дроб, чушки (червени), моркови, всички листни зеленчуци, тиква, черна маруля, сушени кайсии, пъпеш.

Билки, в които се съдържат големи количества от този витамин – босилек, риган, майорана и магданоз.

Най-търсеното: Лечение на гъбички по ноктите

Най-често гъбичките атакуват ноктите. Лечението им обикновено е дълго и продължително. Предлагаме Ви различни методи и изпитани рецепти в тази статия и се надяваме да откриете най-подходящия и ефективния за тях.

Не забравяйте, че лечението не трябва да приключва веднага след отшумяването на симптомите, тъй като гъбите обикновено рецивидират и се завръщат с пълна сила.

Може да ги атакувате веднага с ударен мехлем с мощно действие, приготвен от равни части масла от маслини (зехтин), чаено дърво и мащерка.

Добре действа натриването с червен домат, отвара от босилек или бъзак, натриване с утайка от кафе или кашичка от мед и счукан чесън.

Още рецепти за премахване на досадните гъби, четете по-долу в статията.

С лак и „писалка“

Все по-голяма популярност придобива така наречената „писалка“ в борбата с гъбите. Вариантите са два – екзилор и нейлнер рипеър.

Въпреки, че тези продуктите не са от най-евтините, твърди се че резултатът си заслужава. Производителите уверяват, че една писалка е напълно достатъчна за третирането на един нокът в продължение на няколко месеца до окончателното изчезване на гъбичките.


Лечението на гъбички с писалка придобива все по-голяма популярност

Важно е да припомним, че е необходимо да се нанася не само върху нокътя, но и под него. Повтаряме процедурата два пъти дневно. За препоръчване е приложението на писалката да става сутрин, след ставане от сън и вечер непосредствено преди лягане.

Приложението на екзилор и неговият аналог не изискват предварителна подготовка на нокътната плочка и кожата около нея, преди нанасянето им. Разбира се, необходимо е участъкът да бъде добре почистен и подсушен, за да има ефект от приложението на писалката.

На същия принцип действа и нейлнер рипеър. Кой от двата продукта ще изберете, няма абсолютно никакво значение. И двата са еднакво ефективни.

Все по-предпочитан вариант става и предлаганият в аптечната мрежа лак за нокти полинейл. Това всъщност не е обикновен лак за нокти, а такъв който се бори с гъбичките.

Това, което го различава от останалите лакове е съдържащата се в него активна съставка циклопорокс, която атакува спорите, водещи до развитието на гъби.

Обикновено лечебният курс с лака за нокти е с продължително между девет и дванадесет месеца, но резултатите определено си заслужават усилията.

По кожата

Гъбичките могат да засегнат всяка част на кожата. Особено податливи са онези участъци, които са често влажни – стъпала, гънки на подмишниците, коса.

Най-застрашени са хората, които имат контакт с болен от това, както и такива, които спортуват (тялото се изпотява по време на спорт) и посещават често сауни и басейни.

Ще Ви запознаем с различните гъбични инфекции по кожата:

  • Тинеа педиум – най-често срещаната микоза, засяга кожата между пръстите на краката и стъпалото. Постоянната влага между пръстите на краката стимулира растежа на гъбите и води до увреждания на роговия слой.
  • Тинеа мануум – засяга най-често ръцетe, но често е съпътствана и от гъбична инфекция на стъпалата.
  • Тинеа корпорис – най-застрашени от нея са онези участъци от кожата, които постоянно са изложени на показ.
  • Тинеа индуиналис – най-често се среща при страдащите от захарна болест и спортуващите; засяга гънките на краката и подмишнците. Препоръчва се използването на специални пудри, които се нанасят след щателно подсушаване на кожата след баня, както и носенето само на памучно бельо. (д-р Калияшева)

Какво е гъбична инфекция

Понятието „гъбична инфекция“ вероятно Ви кара да настръхвате от ужас. Как можем да разберем дали нашият организъм е приютил тази коварна инфекция?

Най-често тя атакува, когато се наруши баланса между добрите и лошите микроорганизми в тялото ни. Пробиотиците са микроорганизмите, който поддържат този баланс в оптимални нива. Но за съжаление пробиотиците не са толкова устойчиви, колкото би ни се искало.

Техният най-мощен убиец са лекарствата и по-специално антибиотиците. От друга страна гъбичките са хранят със захар. Така, че ако се храните небалансирано и често посягате към лекарствата, то Вие сте потенциална жертва на коварната гъбична инфекция.

Гъбите могат да се загнездят по кожа, кожата, лигавиците (на половите органи, стомаха), което означава, че няма орган в тялото ни, който да е защитен от тях. Често те надделяват над полезните бактерии и гъбичната инфекцията протича със симптоми, които стават хронични – алергия, умора, проблеми със ставите и стомаха.

Наличието на кандида в човешкия организъм е нормално, но когато количествата растат прогресивно, тогава става въпрос за гъбична инфекция. Гъбите отделят токсини и това застрашава сериозно здравето ни.

При лечението им смъртта на дрождите отделя големи количества отпадни токсични вещества, които могат дори да влошат симптомите ви за известно време, докато организмът се изчисти от токсините и ги изхвърли.

Ако се съмнявате за гъбична инфекция, може много бързо да разберете дали страдате от такава. Предлагаме ви прост и изпитан начин за тестване у дома, който дава 100% достоверни резултати.

За целта сутринта непосредствено преди ставане от сън (тоест от леглото) се изплюйте в прозрачна чаша, пълна с вода. Тестът се прави преди да измиете зъбите си и да консумирате храна или вода. Постарайте да се да съберете в устата си възможно по-голямо количество слюнка.

Нормално в чашата с водата тя да изплува на повърхността. Повод за притеснение има, когато слюнката започне да се утаява и да се точи към дъното на чашата като паяжина. Това е доказателство за наличието на инфекция, причинена от гъби. (Доктор тиминг.бг)

В такъв случай не отлагайте посещението при личния си лекар, който ще Ви назначи адекватно лечение.

Освен прием на медикаменти, той ще Ви назначи и специална диета. Изключете от менюто си сладките и тестени храни. Наблегнете на ферментирали продукти като кисело зеле. Уместна е консумацията на овес, елда, кафяв ориз.

Необходимо е да започнете да приемате и пробиотици с живи бактерии, които ще Ви помогнат значително за справяне с проблема.

В ушите

Може би тези от Вас, които не са сблъсквали с проблема, са учудени, че гъбичната инфекция може да порази и ушите. Но това е факт, а усложненията от нейното нелекуване са – влошаване на слуха, непоносими сърбежи.

Най-често при гъбична инфекция на ушите, ушният канал се запушва с бели люспи. Наложително е преди да започне същинското лечение (обикновено с капки екзодерил) специалист да почисти ушния канал.

По краката

Досадните гъбички по краката дори и да не свързани с болка, предизвикват дискомфорт. Изразяват се в бели люспи по ходилата.

Предлагаме Ви стара и изпитана рецепта, която бързо ще облекчи състоянието Ви. Няколко таблетки хексамин (лекарство за проблеми с бъбреците) се натрошават, докато станат на пудра. С нея се пудрят краката, обуват се чорапи и така се преспива цяла нощ. Повтаря се до пълното изчезване на гъбите.

По половите органи (полижинакс)

Гъбички по половите органи са изключително неприятно заболяване, което обикновено протича с парене, сърбежи и течение.

Полижинакс е един от препаратите, които решават проблема. Ако вашият лекар Ви е изписал тези вагинални таблетки, трябва да знаете, че лечението продължава и по време на цикъл. Препаратът не е приложим с преградни латексови контрацептиви.

Гъбички след антибиотик

Най-честата причина за наличието на досадните гъби в тялото ни и по кожата е антибиотично лечение. Тези медикаменти унищожават полезните бактерии в тялото ни и то става отворена врата за най-различни вируси и инфекции.


Гъбичките атакуват не само краката

Добре е по време на антибиотичния курс на лечение и след него да се приемат пробиотични добавки, които да минимизират тези рискове.

Лекове и билки: Сребърна вода

Чудодейната сребърна вода е отлично средство за третиране на гъби. Тя ги убива приложена не само локално, но и приета вътрешно.

Ненадминатите си качества колоидното сребро дължи на сребърните йони, който взаимодействат с микроорганизмите и ги убиват, блокирайки тяхното нормално развитие и функциониране.

Приемана вътрешно сребърната вода (образува се сребърен хлорид) достига до всяка една клетка в тялото ни. Това се дължи на освободения сребърен хлорид, който се получа при взаимодействието на колоидно сребро със стомашен сок.

С тампон, напоен в тази чудотворна течност се мажат засегнатите участъци. Добре действат и вагинални промивки със сребърна вода, които доказано убиват гъбичните инфекции във влагалището.

Доверете се и на изпитаните средства от природната аптека като мащерка и риган.  Освен като прясна билка, могат се прилагат и под формата на масло. Приложено върху поразените масло от тези билки прави чудеса. (маслата се продават по отделно, може да ги смесите в равни количества).

Оцет

Обикновеният оцет, също както и ябълковият, е идеален за лечение на гъбички по ноктите на краката. Пишете ни и вие!!

Благодарение на антисептичните си качества ябълковият оцет е отлично средство за борба с гъбички и инфекциите, причинени от тях. За целта трябва да накиснете краката си в съд с вода (за предпочитане топла), към която да добавите същото количество оцет.

Банята трябва да продължи поне 20 минути, след което краката се подсушават внимателно със суха кърпа и абсорбираща хартия. Необходимо е процедурата да се повтаря двукратно всеки ден до напълното изчезване на гъбите.

Чесън

Лековитият чесън идва на помощ и при гъбички. Този природен антибиотик ще убие патогените, причиняващи гъбична инфекция, по-бързо от всяко лекарство. За целта просто натъркайте поразения участък с обелена скилидка чесън, която предварително е срязана на две.

Може би миризмата на чесън ви притеснява и не Ви се иска да изпробвате тази, но ефектът от нейното приложение ще Ви изненада и „жертвата“ определено си заслужава.

Друга алтернатива за лечение на гъбички, е третирането на участъка със смес от счукан чесън, ябълков оцет и прясно накълцани листа от градински чай.

Засегнатите от неприятната инфекция участъци се налагат за 20 минути са тази лековита смес. Ефектът от приложението й не закъснява и ще останете изненадани от лекотата, с която убива гъбичките.

Йод

В битката с гъбичките можем спокойно да се доверим и на един от най-силните природни антисептици – добре познатия ни йод.

С него се намазва обилно поразения от инфекцията участък. Ако гъбичките са атакували ноктите Ви, може да им противодействате с йод, който се маже върху дълбоко изрязаните нокти (препоръчително е те да бъдат изрязани възможно по-дълбоко, за целта може да използвате дори бръснарско ножче).

След нанасянето на йода, върху нокътната плочка се нанася един слой безцветен лак, който се използва за заздравяване на ноктите (или специален). Ефектът от приложението на този метод е сигурен, но не забравяйте, че трябва да сте упорити в неговото прилагане.

Сода бикарбонат

Обтриването на поразените от гъби участъци със сода бикарбонат, е доказано е, че ги унищожава напълно.

Содата може да Ви помогне и приета вътрешно. За целта добавете щипка сода към фреша от лимон. Всекидневният прием на този коктейл променя рН стойностите на алкалната среда в организма ни, която убива гъбичките.

Масло от чаено дърво

Един от най-мощните природни антисептици е лековитото масло от чаено дърво, което е сигурен убиец на досадните гъби. Прилага се неразредено върху кожата, като поразените участъци се мажат обилно с тампон, напоен в него.

При вагинални гъбички си прилага само в краен случай, тъй като е много силно и може да предизвика дразнене.

Калиев перманганат

Продаваният в аптеките калиев перманганат може да Ви избави от гъбичките само след 4-5 приложения върху кожата.

Малка част от пакетчето от него се изсипва в леген, в който се излели предварително отвара от смрадлика (използва се едно пакетче от билката). Краката се киснат максимум 20 минути в тази отвара. След няколко приложения (обикновено след четвъртия-петия път) гъбите са унищожени напълно. Ако кожата на краката ви е по-чувствителна, намалете времето на киснене или количеството калиев перманганат. За различните типове кожа се слага различно количество К.П. и трябва да намерите кое е оптималното за вас!

Нишадър

Натуропатът Георги Петров препоръчва нишадър като най-мощното средство за спиране растежа на микрогъбичните спори и пълното им унищожаване. Той съветва краката да се киснат по няколко пъти на ден в силен разтвор от нишадър, а останалите участъци, засегнати от гъбите, да се мажат с разтвора.

Други билкови рецепти

За преборите досадните гъбички може да се доверите и на другите изпитани билкови рецепти, които сме систематизирали специално за читателите на bgbilka.com по препоръка на специалисти и хора, които вече са решили проблема си, благодарение на тези лекове.

Лек против гъбички може да откриете и в корените от билката женско биле, които се варят 20 минути. С приготвената отвара се третират гъбите.

Отвара от невен, приета вътрешно, помага за изчистването на организма от инфекцията. Може да го приложите и външно като добавите мед към добре познатия ни мехлем от невен, който се приготвя с мас.

Мазане на огнищата с отвара от златен корен и черен орех Ви гарантира изцеление.


Предлагат се различни кремове за лечение на гъбички

Ако се доверите на чудотворната сила на аргановото масло, също няма да сгрешите.

Изцеление от гъбичките са открили десетки хора, благодарение на пчелен клей (30 грама) и салицилов спирт (100 милилитра).

Съставките се смесват в малко бурканче, което се разклаща енергично до разтварянето на клея. След пет дни на повърхността се отделила кафява течност. Тя се отделя внимателно и с нея се третират засегнатите участъци по няколко пъти на ден.

Макар и не с билки, тази рецепта ще Ви отърве от гъбите още след второто-третото приложение. Краката се слагат в равна част вар и цимент и се престоява така 20 минути.

Лекарства: Екзодерил

Познатият ни екзодерил се предлага под формата на капки и крем за мазане, съдържащи нафтифин (убиецът на гъбичките). Основният недостатък на този продукт е, че той трябва да се прилага само върху добре почистен, изпилен и подсушен нокът.

Капките се използват за третиране на гъбички между пръстите на краката. Не е изключено в следствие от употребата на препарата, сърбежите Ви да се засилят.

Възможно е да проявявате алергична реакция към активната му съставка (нафтифин). В такъв случай, Вашият лекар ще Ви посъветва да спрете лечението и ще Ви препоръча друго лекарствено средство. Алтернатива на екзодерил е полинейл и ламизил.

Лечението с тези препарати трябва да продължи и половин месец след изчезването на симптомите с цел да избегне повторната поява на упоритите гъби.

Низорал

Низорал се предлага под формата на крем, шампоан и таблетки, лекуващи гъбички. Съдържа активна съставка кетоконазол, която убива спорите.

Резултатът от приложението на препарата под формата на крем и шампоан обикновено е видим след месец, но ако това не се случи консултирайте се със специалист.

Цитросепт

Добавката цитросепт се приема за засилване на имунитета. Може да прибегнете към нея като превантивна мярка срещу инфекции в грипния сезон или след лечение с антибиотик.

Добре е след подобно лечение да подсилите имунитета си, тъй като тогава организмът е предразположен към различни инфекции, включително и гъбични.

Крем: Канеспор

Канеспор е широкоспектърен медикамент, който атакува гъбични спори, плесени, кандидози, микози. Не са изключени прояви на алергия заради съдържащия се в него алкохол.

Вартнер

Вартнер е изключително ефективен препарат, който се предлага под формата на спрей и писалка. Отстранява бързо и лесно брадавици, без да се налага посещение при лекар.

Производителят предлага крем и лосион за премахване на коварните и упорити гъбички.

Лазерно лечение

Набиращото все по-голяма популярност лазерно лечение е алтернатива за справяне с гъбичките. Въпреки, че процедурата не е много евтина, предимствата й са много – гарантира бързо и сигурно унищожаване на микроспорите по начин, който не е болезнен.

Чрез вкарването на лазерен лъч спорите, причиняващи гъбички, загиват. Процедурата е краткотрайна, но въпреки това е възможно да се прекъсне за минута-две, ако пациентът изпитва дискомфорт.

Споделете тази статия, за да достигне информацията в нея до повече хора, които страдат от гъбички.

А Вие как се справете с тях? Моля, споделете с нас Вашите вашите изпитани и уникални методи за лечение на досадните гъби.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Статиите в Народна Аптека са с информативен характер. Не бива и не трябва да заместват консултациите с лекар.