Край на мъките от шипове с тези лекове и методи: билки, лекарства, физиотерапия, упражнения)

Симптоми и лечение на шипове с ? билки, ? лекарства, ? физиотерапия, ? операция и ? упражнения. ? Стопяване на шипове на гърба (гръбначния стълб), коляното, врата и кръста ?.

Още в текста: ? Лекове и мазила при остеофити. ? Билки и домашно лечение при болки в ставите и деформация. ? Народни рецепти. ? Магнезиев гел. ? Сок от целина. ? Дафинов лист. ? Хрян. ? Боров катран ?

 

Какво наричаме шипове?

С омразните шипове през последните две десетилетия се сдобиват все повече млади хора.

 

Всъщност в медицината не съществува подобно понятие. Там те са известни с наименованието остеофити. Наричаме ги шипове заради формата, която придобива костта в процес на тяхното развитие.

 

Обяснено съвсем простичко и кратко, зад това грозно наименование се крият костни израстъци. Те под формата на малки хълмчета или по-ясно изразени връхчета.

Само този, който не е изпитал болката от шипове, не вярва в нейната сила.

Продължете да четете материала, за да сте наясно с причините, симптомите и начините на лечение на този неприятен и изключително мъчителен проблем.

Рецепти за шипове с билки и народна медицина

Народна медицина помага при шипове.

Всемогъщата народна медицина предлага куп решения за справяне с мъчителното ошипяване. Специално за Вас систематизирахме рецептите с народни лекове, имащи най-добър ефект при шипове.

Хрян

Чудният бабин лек с хрян е незаменим при шипове. Със загряващото си действие този корен върши чудеса. Необходимо е да си го набавите в свежо състояние.

След измиване и почистване на корена го смелете в машинка за приготвяне на кайма. Кашичка разстелете върху парченце плат. Него поставете върху болното място.

За да увеличите загряващото действие на лека, върху компреса наложете бутилка с топла вода.

Останете така 15 минути, след което премахнете компреса и изплакнете мястото с вода. Постепенно увеличавайте времето за престой, докато достигне половин час.

Изпълнявайте процедурите до отшумяване на болката от омразните костни израстъци.

Хума 

С хума също се цери това неприятно състояние. За целта трябва да смесите 100 грама от прахообразното вещество с необходимото количество ябълков до получаване на не много гъста кашичка.

Нея нанесете върху скованото от болка място. Отгоре сложете фолио и отново приложете трика с топлата вода, поставена в пластмасова бутилка.

Изчакайте да мине час и след това „свалете“ хумата от кожата си, обтривайки я с напоена в топла вода кърпа. (Още за лечение с хума)

Срок за изпълнение на тези процедури –  трикратно за деня в продължение на цели две седмица. След това болката отшумява трайно.

Нишадър

Шипове се церят и със следния лек, приготвен от нишадър (една част), боров катран (три части), лучен сок (една част). Смесете изброените компоненти в хомогенна смес.

Преди да я нанесете върху кожата, намажете я със свинска мас. Изчакайте, колкото е необходимо, за да попие тя добре в кожата.

С този компрес останете поне 20 минутки. Не е изключено болката да заглъхне веднага след втората апликация.

шипове

Шиповете са костни израстъци.

Но също така не е изключена и вероятността това да се случи след по-продължително третиране, ако случаят в свързан със стара травма.

Магнезиево олио, магнезиев гел

Магнезиево олио и магнезиев гел са други два лека, гарантиращи бързо облекчение на болката.

Тайната им се крие във факта, че магнезият се усвоява и чрез кожата.

Тези две мазила са алтернатива на магнезиевите препарати за перорално приложение.

Преди да нанесете магнезия продукт върху ошипената зона разредете част от мазилото с две части вода. Това важи най-вече за гела, който е силно концентриран.

Втрийте в мястото, където шипът причинява сериозен дискомфорт и нетърпима болка. Поне 15 минути след апликацията кожата не бива да се мие.

Дафинов лист

С дафинов лист също може да успокоите болката, причинена от ошипяване.

Пет грама от листата варете за точно пет минутки в 300 мл. След това изчакайте още 4 часа, докато отварката се кисне. Прецеденото количество погълнете в рамките на 12 часа.

Приемайте илача точно 3 дни. След това преустановете лечението за седмица и направете отново един курс.

Ябълков оцет

Ябълковият оцет е незаменим лек за стопяване на шипове. Това може да постигнете, използвайки го за компреси.

Напоете парче плат в киселата течност. Увийте с него болното място. Отгоре поставете найлонова торбичка и пренощувайте с компреса.

При шипове на петата действа добре и ежедневното 20-минутно киснене в ябълков оцет. Лечението допълнете и с ежедневен прием 3х1 лъжица от целебната кисела течност.

Хора, опитали тази схема на лечение, твърдят че само за два месеца окончателно са преборили шиповете.

Змийска хурка

С билката змийска хурка (Arum maculatum) също се постига много добър лечебен резултат. Използвайте грудките й, след като ги смелите в машинката за кайма.

Предварително нанесете свинска мас върху мястото, което ще третирате с кашичката. Компресът престоява не повече от 30 минути, след което се снема и мястото се почиства.

Змийска хурка цери шипове.

За масаж на ошипените места може да се използва и спиртен извлек от грудките. Пригответе го така – част от билковата маса залейте с десет части силен спиртен алкохол.

Изчакайте две седмици преди да започнете да използвате лека за масажиране на болните места.

Кализия

Лечебното цвете кализия топи шипове, прилагано външно и вътрешно под формата на тинктура.

По два пъти на ден мажете ошипения участък с този лек. Може да го използвате и за компреси.

Паралелно с това приемайте и двукратно по 1/2 лъжичка от лекарството.

За приготвянето на лека за външна употреба се използват 15-20 коленца от билката, а за този за вътрешен прием – същия брой коленца, но от мустачките.

Кализия мори болезнените шипове.

Количеството водка, с което суровината се настоява, е един литър. А времето за настояване – две седмици.

Гръмотрън

Чудната билка гръмотрън (Ononis spinosa) също помага при шипове.

Приемайте я под формата на чай, за чието приготвяне се нуждаете по 10 грама от следните билки – седефче, репей (корен), върба (кора), жълт кантарион +същото количество гръмотрън.

За двадесет минути запарвайте в 1/2 л вода 2 лъжици от билковата композиция. На ден пийте 4х120 мл от прецедената течност.

Повет

Счукани свежи листа и цветове повет нанесете върху парче плат. С него направете компрес на ошипеното място като предварително го намажете с нещо мазно.

Останете с компреса през нощта. Повтаряйте, докато се излекувате напълно.

Лечение със зеле

Лечение със зеле дава отлични резултати при шипове. Намачкайте прясна зелка, след което я поръсете обилно със сол. Със сместа направете компрес на болното място. Оставете го да престои денонощие.

Друг вариант – жилките от зелевите листа+дебелата част на зелката се накълцват. Поръсват се обилно с ракия. С тази смес се прави компрес, с който се стои цяла нощ.

С мед и сол

Комбинацията от мед и сол също спира болката. Използва се морска сол, която предварително се счуква.

Ошипеното място се маже с пчелния продукт. Увива се с плат и найлон и се пренощува с илача.

Процедурите се изпълняват до стопяване на шипа.

С аспержи 

С гръмотрън също се церят шипове.

Сушени аспержи са доказал се лек при шипове. Вземете супена лъжица от стрития на прах компонент.

Добавете го към чаша топла вода. В продължение на 20 минутки варете на водна баня. Следва настояване от 40 минути.

Всеки ден от този лек приемайте по 50 мл.

Не забравяйте също така да консумирате зеленчука. Идеи за консумация на аспержи и лечение с тях – ТУК!

Арника

Освен с популярните купешки мехлеми с арника, шипове може да третирате и с компреси от тинктура на билката.

Тя се приготвя от 50 грама от цветовете й+2 чаши силен спирт. Оставете този лек да се кисне две седмици на тъмно, след което го прецедете.

Компресите се правят с лъжица от течността, разредена в чаша вода. С компреса останете поне половин час. Правете го поне два пъти на ден.

Джинджифил

Джинджифил е лек, които помага при шипове, приеман както вътрешно, така и външно.

На ден пийте по 3 чаши джинджифилов чай, приготвен от лъжица настърган корен, сварен за десет минутки в две чаши вода.

С джинджифилово масло може да масажирате болното място.

Кашичка от корена може да нанесете и върху предварително намазаната с мас кожа. Внимавайте с този компрес има силно загряващо действие. Не го оставяйте повече от четвърт час върху кожата си.

Желатин, колаген 

Начин да си набавим основния градивен елемент за нашите стави – колаген е чрез приема на желатин.

Всяка сутрин приемайте на празен стомах пакетче желатин, който от вечерта сте разтворили във вода.

Ако правите точно месец ще подобрите значително състоянието на ставите си и болката в ошипените части ще отшуми трайно. (Още топ ползи и приложения на желатин)

Лечение с поморийска кал

Поморийска кал е един от незаменимите природни лекове при шипове и всякакви ставни проблеми. Чудодейният й ефект се дължи на високите концентрации сяра и желязо.

Прилага се под формата на апликации и лечебни вани. Но преди да се започне лечение по този метод е необходимо лекар да определи общото здравословно състояние на пациента.

Необходимо е лечение в продължение на 10-15 дни за постигане на трайни резултати.

Сок от целина, вино

Сок, приготвен от глава целина, поръсена със захар, гарантира стопяване на шиповете. Оставя се да престои през нощта и на сутринта се пие отделената течност. Правете това в продължение на месец.

Вино с целина е друг надежден метод за преборване на шипове. Лекът се прави от три литра от напитката+3 глави от зеленчука.

Двата компонента престояват 3 денонощия. Следва прецеждане и прием всяка вечер по чашка от илача до изчерпване на приготвеното количество.

Боров катран

За лечение на шипове в петата се използва боров катран. Разрязва се глава лук сред средата. От нея се използва дял от вътрешната част, който се поръсва обилно с боров катран.

Парченцето лук увийте от двете страни в марля и прикрепете към ошипената пета. Изпълнявайте това три вечери (последователно). След 20 дни може да повторите терапията.

Морска сол

Масаж, извършен от професионалист, помага при шипове.

Счукайте лъжица морска сол. Прибавете към нея и стрита скилидка чесън. Към тази смес добавете и разбит белтък.

Разнесете я върху марля. С нея увийте болната пета. Стойте така два часа и изплакнете с вода.

На болното място за същия период може да наложите и смес от глава счукан чесън, чаша мас и две лъжици морска сол. Не забравяйте да защитите кожата с мазнина преди да нанесете този лек.

Терпентин

За приготвянето на следващия лек се нуждаете от 40 грама терпентин.

Той се прибавя към следната сместа от белтък и оцет, приготвена по следния начин – едно яйце се залива с оцет в количество, което го покрива напълно.

След три дни омекналото яйце се вади от оцета. Маха се ципата и жълтъка. Към белтъка и оцета се добавя терпентина.

С тази смес напоете парче марля и го прикрепете към болното място. В продължение на няколко поредни вечери преспивайте с компреса, като на сутринта задължително го премахвате.

Уринотерапия

Лекове с морска сол помагат при шипове.

Благодарение на уринотерапията може трайно да се избавите от шипове.

Освен вътрешно с урина може да се лекувате и външно.

Вариантите при ставни проблеми са два – компреси и масажи със затоплена стара урина (трябва да е престояла 7-8 дни).

Масажите трябва да се извършват с енергични движения и да продължат половин час. С компреса се престоява цяла нощ. С терапията се продължава до пълно изцеление.

Ракия

С ракия също се облекчава болката при шипове. Може да я използвате директно за масаж на ошипеното място. Или в комбинация с други лекове. Например с кокичета.

Необходими са Ви 80-100 броя от пролетното цвете, задължително с дръжките. Цветчетата залейте с литър ракия и киснете 40 дни. Използвайте извлека за масажи.

Други билки и домашно лечение

Смес от пет стрити зелени орехчета+свинска мас (200 грама) се прилага за лечение на шипове. С този компрес се стои два часа.

Парче плат, напоено с ябълков оцет и поръсено с пакетче тамян, се използва за компреси. С илача се преспива и на сутринта се премахва, а кожата се измива. Правете това три поредни вечери. След седмица може да повторите.

Вечер правете компреси на болно място със смес от три броя цвят кестен, киснат за десет дни в буркан ракия (800 мл). 14 поредни вечери се правят компреси с тази течност, почива се седмица и се повтаря отново.

Шепа сушено глухарче (цялото растение) се залива със силен спирт (800 мл). Сместа се настоява 40 дни и се използва за втриване в болните места. Процедурите се изпълняват всяка вечер.

Пепел от лозови пръчки (3 лъжици)+три глави чесън (счукан). Разбъркайте това с лъжица мас. С мехлема правете компреси, които се държат два часа.

Настойка от шепа настъргани конски кестен, престояли в две чаши спирт или ракия за две седмици, също се използва за мазане на ошипените зони.

Официалното общо лечение на шипове 

шипове

Лечението на шипове протича в няколко аспекта.

Официалното лечение на шипове включва няколко компонента. Първото, което се прави в случая е предписване на противовъзпалителни лекарства.

Наличието на оток също е показание за предписанието им. Тези медикаменти инхибират производството на биологично активни вещества, участващи във възпалителния процес.

В резултат се постига намаляване на интензитета на болката и подуването на тъканите.

В съчетани с тях се предписват и нестероидни с външно приложение, въздействащи директно върху възпаленото място.

Заедно с всичко това се назначава и физиотерапия. Тя ускорява ефективността на останалите методи. Възможно е специалистът да назначи и корекции в диетата на болния.

Може да се прибегне и до инжектиране на стероиди в случаи на силна болка, протичаща с оток.

Последният компонент от официалното лечение на шипове включва оперативното им премахване артропротезиране.

Физиотерапия и процедури при шипове

Физиотерапията е неизменна част от лечение на шипове. Тя включва комплекс от методи за лечение, използващи различни физически фактори ( електрически ток, магнитна радиация, топлинна енергия, ултравиолетови лъчи, и т.н. ).

Помага за облекчаване на болката и възстановяване на движение до голяма степен в засегнатия гръбначен сегмент.

Комбинирана с точните медикаменти в повечето случаи води до значително подобряване на здравето.

Трябва да се отбележи, че физиотерапевтичните процедури са най-ефективни в ранните етапи на ошипяване.

Лечебна гимнастика

Лечебната гимнастика е важен момент при третирането на ошипяване в различни части на тялото. Правилно подбраните упражнения водят до значително подобряване състоянието на пациента.

В съчетание с други методи лечебната гимнастика не само подобрява тонуса на пациента, но и възпрепятства развитието на усложнения.

По-долу ще се спрем на метода, предлагайки комплекс от упражнения. Не забравяйте, че е най-добре те да бъдат назначени от специалист според сложността на състоянието.

Рефлексотерапия

Рефлексотерапията е популярен източен метод за овладяване на куп здравословни проблеми, включително и шипове. Основава се на принципите на акупунктура.

Чрез натиск се въздейства върху определени точки, разположени по дланите и ходилата. В резултат от това тялото се освобождава от токсините и възпалителните процеси се успокояват.

Масаж

За намаляване тежестта на болката при шипове, може да разчитате и на облекчаващата мощ на масажа. Техниката е задължително да се прилага преди физическа терапия.

Спомага за снемане на напрежението от мускулите, които участват в поддържането на гръбначния стълб.

Масажът подобрява циркулацията на гръбначния стълб и подобрява притока на кръв към засегнатите тъкани и ускорява техния метаболизъм.

Интензивният масаж е строго забранен при спондилоза.

Ортопедична яка за шипове на врата

Ортопедична яка подобрява състоянието и подвижността при шипове на врата. Това приспособление се поставя на врата в момент на изостряне на болката.

Яката спомага за фиксиране на правилната стойка и ограничава движението на врата с цел успокояване на възпалението.

Това изделие може да закупите от магазините за ортопедични стоки, както и от добре заредените аптеките. Цените са от 18 до 33 лв.

Лечение с пиявици (хирудотерапия)

Лечение с пиявици, познато още хирудотерапия, също намира приложение при лечението на шиповете. Пиявиците се прикрепват към болното място.

Всмуквайки от човешката кръв те поглъщат токсичните вещества и едновременно с това отделят вещества със силена аналгетичен ефект. Ако успеете да преодолеете страха от пиявици, струва си да опитате този метод.

Иглотерапия

Чрез иглотерапия също се постигат много добри резултати при лечение на шипове. Методът е болезнен, но когато се извършва от специалист, резултатите са изключително добри. Използва се най-вече при лечение на спондилоза.

По правило между 6 и 12 игли се поставят в близост до гръбначния стълб. Дълбочината, на която се въвеждат иглите, не надвишава 0,9 – 1,0 см.

Лечение в санаториум

Санаториалното лечение също заема важна част в терапията за стопяване на шипове. Единственото условие е подобно лечение да не се прилага в етап на обостряне.

Ефективността от него се изразява в трайно затишие на болката и дълъг период без обостряне. Всичко това се дължи на високата минерализация на използваната за процедури вода.

У нас за лечение на шипове се препоръчва санаториално лечение в Павел баня, Белчин, Велинград, Вършец и Поморие.

Поинтересувайте се от клиничните пътеки, предлагани по Здравна каса.

Лекарства против шипове

шипове

Шипове във врата причиняват главоболие.

Терапията с лекарства при шипове се използва с цел премахване на болката и подобряване на общото състояние на засегнатите тъкани.

Задължително във всяко лечение на шипове са противовъзпалителните медикаменти.

 

Хондропротектори с глюкозамин сулфат също са част от лекарствата, които задължително се предписват при шипове.

Лечението се допълва и от препарати, съдържащи витамини и минерали, важни за виталитета на ставите.

Обезболяващи и противовъзпалителни

Обезболяващите с противовъзпалителен ефект са задължителни. Достатъчно показание за приложението им е наличие на болка. Повлияват бързо и при повишена оточност.

Предлагат се в две разновидности – за външно и вътрешно приложение. Тези препарати са от групата на нестероидни противовъзпалителни (диклофенак, волтарен, индометацин, кетопрофен).

Тези от първия тип се прилагат се втриване в кожата в областта на болката. Това се прави 2 – 3 пъти на ден в продължение на 10 – 14 дни. Курсовете на лечение се повтаря периодично, ако е необходимо.

Паралелно с това нестероидни противовъзпалителни се приемат и вътрешно. Но с тях не бива да се прекалява, тъй като нанасят щети на стомашната лигавица.

Волтарен

Волтарен за бързо успокояване на болката при шипове.

Волтарен за успокояване на болката се предлага в два варианта: по-концентриран (форте с 2,32% диклофенак) и стандратен ( с 1% съдържание на активния компонент).

И двата варианта на нестероидния препарат са неподходящи за приложение при пациенти под 14 години и в последните месеци на бременността.

В засегнатото място се втрива малко количество от гела. До три седмици може да използвате волтарен за успокояване на болката при шипове.

Ако е наличен оток и той не спада след първата седмица, задължително потърсете помощ от специалист.

Появата на кожни мехури и обриви, повишена чувствителност към слънчеви лъчи са възможни негативни проявления в резултат от лечение с волтарен.

Възможно е също така да се появят хрипове и затруднение в дишането. Тубичка 50 грама волтарен в по-висока концентрация струва 15 лв. Разновидността с по-ниска концентрация се предлага на цена от 9 лв.

Фастум гел

Ефективно болкоуспокояващо средство е фастум гел, който съдържа активната съставка кетопрофен. Този компонент достига до огнището на болката и бързо я потушава.

Неприложим е върху участъци с открити рани и при пациенти с непоносимост към аспирин. При тях медикаментът отключва астма и ринит.

Фастум гел е друг възможен вариант за бързо успокояване на болката при шипове.

Веднъж или два пъти дневно в засегнатата зона се втрива лентичка от мазилото с дължина 3-5 см.

Гелът се използва и при процедурата йонофореза. В този случай ефектът от приложението му е още по-добър.

Тубичка фастум гел от 50 грама струва 8 лв.

Диклофенак

Диклофенак принадлежи към същата лекарствена група, към която принадлежат и по-горе разгледаните медикаменти – нестероидни противовъзпалителни.

Но с тази разлика, че диклофенак е предназначен за вътрешен прием. Активният компонент, съдържащ се в стомашно-устойчивите таблети, бързо се освобождава и навлиза в кръвопритока.

Диклофенак е нестероид, облекчаващ болката при шипове.

Препаратът не бива да бъде приеман съвместно с аналгетици и други нестероидни противовъзпалителни. Това повишава риска от кървене и обостря язвени заболявания.

За един ден е допустим прием на общо две таблетки. Цената на опаковка с 30 капсули диклофенак възлиза на 12 лв.

Загряващи кремове и мазила

Загряващите мазила също притежават мощен болкоуспокояващ ефект. Той се дължи на стимулиращия ефект, който оказват върху кръвообращението.

Чрез увеличаване кръвопритока към болната става се постига обезболяващ ефект.

Финалгон

Финалгон е мазило със загряващ и успокояващ ефект, в което се съдържа нонилова и никотинова киселина.

Първият компонент е синтетичен аналог на веществото капсаицин ( в естествено състояние се среща в лютия червен пипер). Веществото се отличава със силно подчертано аналгетично въздействие.

При шипове финалгон гарантира бързо облекчение на болката благодарение на активните си компоненти. Не е препоръчително приложението му върху раздразнена кожа.

Финалгон загрява и успокоява болката при шипове.

Желателни са по две апликации дневно с мазилото, което се нанася в количество, не повече от грахово зърно.

При някои пациенти е възможна появата на обриви по кожата.

Опаковка финалгон от 20 грама се предлага в аптечната мрежа на препоръчителна цена от 6-7 лв.

Други

Друго мазило със загряващ ефект е руският крем „Спасителъ“, който може да откриете в аптечната мрежа на препоръчителна цена от 6,30 лв за 50 грама.

Кремът съдържа розмариново масло, на което се дължи успокояващия му ефект.

Аюрведичното мазило на Хималая – Румалая има същия ефект. Тубичка с 30 грама от него струва 3 лв.

Артростоп на Валмарк също е сред загряващите мазила. Опаковка със 100 мл от този крем се предлага на цена от 16 лв.

Съдържащи калций, магнезий, фосфор, витамини Б

Сред задължителните лекарства при лечение на шипове са и препарати с витамини от В група (милгама), никотинова киселина. Както и такива с високо съдържание на магнезий, калций и не по-малко значимия от тях фосфор.

Витамин Б-комплекс

От витамините от група Б за ставите най-важни са ниацин (Бз), пантотенова киселина (Б5) и В6.

Може да се приемат под формата на добавка (Допелхерц, Абофарма), с която да допълните приема на предписаните лекарства.

Или да заложите на комбинацията от лекарствен компонент+витамини Б комплекс.

Ефективността от лечението с тези препарати рязко спада при употребата на алкохол.

Невробекс

Невробекс е една от препоръчваните алтернативи с витамин Б комплекс при лечение на шипове.

Препаратът съчетава в себе си полезното действие на витамин В1 (под формата на тиаминов хидрохлорид), В6 ( под формата на пиридоксинов хидрохлорид) и В12 (цианкобаламин).

От този препарат се препоръчва пациентите със ставни проблеми, смущения в дейността на нервната система или дефицити на витамини от групата В да приемат по таблетка на ден.

Препоръката не се отнася за пациенти под 18 години, както и за бременни пациентки.

Опаковка невробекс, достатъчна за едномесечен прием, струва около 4 лв.

Милгама

Милгама е препарат, предписван при неврологични заболявания, ставни проблеми (включително и шипове) и успокояване на болката при мускулни и ставни претоварвания.

Приемът на медицинското изделие не бива да бъде съчетаван с прием на противозачатъчни, Д-пенициламин и флуороурацил.

Стандартно този препарат се приема по 3-4 пъти на ден при тежки състояния. При добри резултати от лечението броят на приеманите хапчета се свежда до 1-2 на ден.

В състава на милгама влизат витаминните елементи от Б комплекс под номерата 1, 6 и 12.

Вероятните негативни реакции от терапията с този продукт се изразяват в обрива, подуване на лицето и копривна треска.

За опаковка от 100 капсули милгама препоръчителната цена е 40 лв.

Аналгетици

С успокояващо въздействие върху неприятните костни израстъци са и познатите ни аналгетици. Те са лекарствата за първа помощ, към които посягаме при болка от всякакъв произход.

Аспирин

С прием на аспирин също може да си помогнете при поява на болка от неприятното ошипяване в различни зони на ставния апарат.

Избягвайте съчетанието на широко използвания медикамент с такъв, принадлежащ към групата на нестероидните противовъзпалителни.

Ибупрофен

Ибупрофен успокоява болката при шипове.

Ибупрофен е друг препарат със силно изразен аналгетичен ефект.

Използва се за успокояване на болка от различен произход.

Специфично за него е температуро-понижаващото действие.

Не го съчетавайте с асприн и други нестероидни препарати!

Максимално допустимата доза ибупрофен за ден е 6 таблетки. Първоначално приемете два хапа. И след това пийте по 1-2 таблетки на 4 часа, но само ако състоянието Ви го изисква.

Опаковка от този лекарствен продукт, съдържаща 100 таблетки, се предлага на цена от 14 лв.

Диклак

Диклак също помага при шипове.

Диклак съчетава действието на нестероид и аналгетик. Приложим е в две форми – за външни апликации и перорален прием.

Повече от 150 мг диклак на ден не бива да се приема. Това количество се равнява на таблетка.

Цената на опаковка от 50 таблетки е около 15 лв. Мазилото е достъпно на цена от 7,66 лв за 50 грама.

Хомеопатия

При шипове хомеопатията помага с комбинирани и моно препарати.

От първата група се Траумил С и Зеел Т. Първият препарат е подходящ при доказан възпалителен процес в ставата.

Зеел Т също е с мощен обезболяващ ефект. Освен болкоуспокояваща компонента в него се съдържа хондроитин и хомеопатичен компонент, съответстващ на ставния хрущял.

Този уникален хомеопатичен крем ще откриете и под формата на загряващо мазило. То се нанася единствено вечер върху поразената става и се прави загряващ компрес.

От монокомпонентните хомеопатични препарати избор се прави между следните:

  • Рус токсикодендрон – при болка, усилваща се от обездвижване на ставата и успокояваща се от затопляне и леко раздвижване.
  • Бриония – болка, която става нетърпима при най-малкия опит за раздвижване.
  • Актея рацемоса – при проблем, локализиран в шийните прешлени.
  • Натрум сулфурикум – при заболявания най-вече от рода на коксартрози.
  • Радиум броматум/ калиум карбоникум – шипове в коляното, в кръста или такива локализирани в гръбначния стълб.

Операция

Хирургично отстраняване на шипове се извършва само в случаите, когато те драстично нарушават нормалното функциониране на органите и тъканите в близост до тях.

Хирургичното им отстраняване се налага при ясно изразено стесняване между гръбначния канал и гръбначния мозък.

Показание за хирургичното премахване на болезнените костни образувания има при силна болка. Както и при липсата на ефект от други лечения ( физиотерапия, лекарства).

Операцията се извършва ендоскопски. Пациентът се поставя под местна упойка. Хирургът прави две малки дупки с диаметър не повече от 5 мм.

Чрез една дупчица се въвежда специална камера, която помага на хирурга да следите хода на операцията. През другата се въвеждат необходимите инструменти.

При оперативно премахване на шипове на петата е необходимо да се намали лентата на стъпалото. След това чрез хирургически нож се извършва отстраняване остеофитите.

Целта на операцията е да се премахнат костите със свръхрастеж. Възстановяване трае няколко дни. След операцията се започва постепенно раздвижване на оперирания участък.

Част от оперативното лечение на шипове е и артропластиката. При този метод увредената става се премахва и на нейно място се поставя протеза.

Манипулацията се извършва под обща упойка.

Продължителността на възстановителния период зависи от степента на натоварване на конкретната става.

При артропластика на колянната става движението се ограничава за 10 – 14 дни след операцията.

В рамките на 6 седмици е необходимо да се ограничи физическото натоварване ( използва бастун ).

Рехабилитация след операция на тазобедрената става продължава 8 седмици, а на раменна – 5.

При шипове на гръбнака оперативно се премахват един или няколко прешлена. Болничното възстановяване трае 3-4 дни.

Ако работата на пациента не е свързана с полагане не тежък физически труд, то той може да се върне към служебните си задължения 15 дни след интервеницята.

В противен случай трябва да се изчакат между 3 и 6 месеца.

Лечение с лазер, лазерна терапия

Лечение с лазер спасява от куп усложнения. При лазерна терапия се постига не само обезболяване, но и възстановяване на тъканите, погълнали лазерни лъчи.

Съчетава се добре в акупунткура. При метода лазерпунтура се въздейства с лазерен лъч върху обработените предварително по акупунктурен метод точки.

Лазерната хирургия също навлиза все повече при лечението на дегенеративни ставни заболявания. Предимствата на метода са, че той е неинвазивен. Пациентите не изпитват болка и не се налага престой в болница.

Тези методи могат да помогнат в начален етап на шипове и гарантират спестяване на куп усложнения.

При напреднал етап на заболяването се прилагат радикални методи за справяне с проблема като отстраняване на увредената става и поставяне на протеза.

Особености при лечението на конкретните видове 

При лечението на шипове има и някои особености. Добре е включването на специални ортопедични изделия, които спомагат за поддържане нормалната функция на засегнатите стави.

Още полезна информация за страдащите от мъчителните шипове

Шипове на гръбначния стълб (на гърба)

Лечението на шипове на гърба трябва да започне само след потвърждаване на наличието им в рентгенографски изследвания.

В зависимост от стадия на заболяването, както и въз основа на различни параметри като размер, форма, структура и място на шиповете, хирург-ортопед избира подходящия режим на лечение.

При шипове на гърба в случай, че се появяват допълнителни симптоми, засягащи други органи и системи, се назначава комплексно лечение.

С положително въздействие върху състоянието на пациента са специални ортопедични бандажи. Те успокояват болката и спомагат за нормалното функциониране на прешлените в тази област.

Шипове на врата 

За подпомагане лечението на шипове на врата се препоръчва носене на ортопедична яка. Тя подпомага поддържа на прешлените в нормална позиция.

По време на лечението на спондилоза на шийни прешлени са забранени интензивни упражнения и вдигане на тежки предмети.

Не се препоръчва за дълъг период от време пациентът да престоява в седнало положение при липса на опора за гърба.

Полезна е спокойната разходка и вани с успокояващи билки и морска сол. Диетата трябва да съдържа храни с високо съдържание на калций (натурално сирене, мляко), магнезий (ядки, райска ябълка) и витамини.

Още за правилното лечение при шипове на врата.

Шипове в коляното, рамото, кръста

Лечението на шипове в коляното, рамото и кръста се основа на техники за физикална терапия и кинезитерапия.

Важен момент от провежданото лечение е ограничаване на натоварването на засегнатата става.

За намаляване на възпалението и болката в повечето случаи се използват противовъзпалителни лекарства.

В допълнение към тях се предписват и хондропротектори. Тези лекарства насърчават регенериране на увредените хрущяли.

Шипове в кръста, в тазобедрената става

Лечение на шипове в кръста не е много по-различно от лечението на други заболявания на гръбначния стълб.

На първо място трябва да приемем факта, че остеофити няма да се стопят от само себе си. Основната задача в тази ситуация е да се предостави възможност на организма да се „приспособи“ към новите условия и да се спре развитието на болестта.

Кокалестите израстъци в областта на кръста не трябва да се бъркат с дискова херния.

В общия случай лечението започва с антивъзпалителни и болкоуспокояващи лекарства, които дават възможност за облекчаване на болката в остър период на заболяването.

След отстраняване на болковата симптоматика се назначава масаж и рехабилитация, както и някои техники физиотерапия.

Те са в състояние да спрат развитието на болестта. Но на практика са безполезни при тежки форми на заболяването, когато единственото спасение е операция.

При шипове на тазобредрената става значение има приемът на колаген и хиалуронова киселина (не само за този вид шипове, но и като цяло за остеофитите). Хондроитновите медикаменти също са задължителни.

Ако прекарвате по 8 часа дневно на бюро, периодично се раздвижвайте, за да избегнете усложнения.

 

Шипове в петата

Шипове в петата

Шипове в петата водят до изменения в свода на ходилото.

Лечението на шипове в петата трябва да започне с намаляването на физическата тежест върху засегнатия крайник.

Уместна е употребата на специални ортези, които поддържат надлъжния свод на стъпалото. Също така е добре да се използват възглавнички за пети.

Те придържат петата в правилната анатомична позиция и намаляват натоварването на целия крак.

По кои симптоми се познава появата на шипове?

Появата на шипове се разпознава най-вече по болковата симптоматика. Пациентът обикновено разбира, че се е сдобил с това заболяване, едва когато се появи силна болка. А тогава обикновено и стадият на ошипяването е напреднал.

Болков синдром, болки в ставите

Болката е най-важният показател за наличието на остеофити. Болковият синдром най-вече се проявява при повишено натоварване.

Болковото усещане обикновено е най-силно изразено през нощта, когато тялото ни не се движи.

На сутринта след раздвижване болката обикновено заглъхва. Тя постепенно отшумява, но в бъдеще може да се появи отново.

Шиповете причиняват механично дразнене на нервните окончания, които се намират до засегната кост. Това обяснява болката, изпитвана от пациента.

Тя може да се появи и при кашлица, кихане, както и повишено мускулно натоварване.

Промени в хрущялите на гръбначния стълб

шипове

Шипове могат да атакуват и гръбначния стълб.

При ошипяване на гърба започват и промени в хрущялите на гръбначния стълб. Те губят от здравината си и започват да изтъняват.

Онова неприятно пукане на костите при движение сигнализира именно за започнали промени в хрущялната тъкан.

Деформация на ставата 

При напреднала деформация на ставата се обикновено се забелязват подутини. Деформацията става забележима и с просто око.

Забелязва се най-вече при шипове на петата, в коляното и ръката.

Изменения в свода на стъпалото сигнализират за развитието на дегенеративен процес.

Нарушение на подвижността

Влошаване на подвижността на ставите настъпва, когато остеофитите достигнат значителна големина.

Нарушението на мобилността винаги се комбинира с остра болка в ставите, проявяваща се през целия ден.

На фона на това се наблюдава съкращаване и удебеляване на сухожилията и мускулите заради протичащия възпалителен процес.

Нарушение на функциите на стъпалото, петата

Нарушение на функцията на стъпалото се появява, има ошипяване в петата. В резултат от това настъпват изменения в свода на стъпалото.

Болката може да бъде доста силна и да доведе до временно куцане.

При ходене пациентът акцентира върху предната част на стъпалото заради дискомфорта, който изпитва в областта на петата.

Ограничена подвижност на гръбнака

Ограничена подвижност на гръбнака е симптом, който се проявява при притискане на съседен нерв от шипа. Тогава пациентът усеща скованост и изпитва трудност за извършване на рутинни движения.

Други симптоми

Дразненето, което костните израстъци оказват върху нервните окончания, води и до други симптоми. Сред тях са гадене, виене на свят, шум в ушите, постоянно главоболие.

Повишаване на налягането е друг възможен симптом. Често пациентите се оплакват и от изтръпване на крайниците.

Диагностика

За диагностика остеофити се прилагат три основни метода –  рентген, компютърна томография и магнитно-резонансна томография.

В зависимост от локализацията на шиповете може да се наложи използването на един или повече диагностични методи.

Те ще дадат най-точна и пълна картина на състоянието, предоставяйки сведения за форма и местоположението на израстъка. Както и за състоянието на околните тъкани.

Изследване с рентген на ставата

Изследване с рентген е диагностичен метод, който не травматизира засегнатата тъкан.

Първоначално омразните шипове изглеждат като малък клин, локализиран в предната долна и горна повърхност на прешлените.

В началото размерите на остеофитите не надвишават няколко милиметра.

Постепенно костните израстъци започват да се увеличи по размер. Масивните остеофити на рентгеновите изображения изглеждат като човки на птици или гребен.

Важно е не само да се определи местоположението и формата на тези израстъци, но също така тяхната структурата, форми и размери.

Метода рентгенова диагностика позволява да се идентифицират други патологични изменения в тъканите около шиповете.

Компютърна томография

Компютърна томография е метод за изследването на вътрешната структура на тъканите.

За разлика от изследването с рентгенови лъчи КТ осигурява малко по-точна информация за промените, които настъпват в гръбначния стълб и околните структури.

Точността на коментирания метод компенсира по-високата му цена спрямо рентгеновата диагностика.

Магнитно-резонансна томография

Магнитен резонанс е прецизен информационен метод за диагностициране на увреждане на различни тъкани.

За определяне наличието на гръбначни шипове този метод, както и метод за компютърна томография се използват сравнително рядко.

Причини за появата на шипове

Причините за поява на шипове са много, но най-често те са свързани с начина на живот на пациента.

Влошеното качество на живот през последните десетилетия обяснява негативната тенденция от шипове да се оплакват все повече млади хора.

Възпаление на костна тъкан

Възпаление на костна тъкан е една от причините за шипове. Възпалението води до остеомиелит. До този проблем се стига след открити фрактури.

В раната често попадат замърсители, а това създава благоприятни условия за развитието на възпалителни процеси.

Ако фрактурата е линейна, възпалителният процес се ограничава единствено до нейното място.

В случай на раздробена фрактура, гнойният процес може да се разпространи към цялата кост и да се засегне по-голяма част от нея.

Дегенеративни процеси

Дегенеративни процеси, протичащи в костта и хрущялната тъкан, се развиват не само с напредване на възрастта. Високите нива на стрес отключват тези процеси и при по-млади пациенти.

Спондилоза деформанс и деформиращ остеоартрит са заболяванията, които водят до дегенеративни процеси.

Най-общо казано спондилоза е износване на дисковете, разположени между ставите.

При дегенеративен процес течността между тях намалява и те започват да се трият при движение. На това се дължи неприятното пукане и скърцане на ставите.

Остеоартритът поразява ставните хрущяли. Той може да се дължи на травма или на тъкан, развиваща се по ненормален начин.

Счупване на кости

Често шиповете са провокирани от костни фрактури централната част на костта. На мястото на счупената кост се образува калус, който представлява съединителна тъкан.

След известно време тя се заменя с остеоид, който се различава от нормалнта кост. Междуклетъчното вещество в него не съдържа такъв голям брой на калциеви соли.

В процеса на костната регенерация на мястото на костните фрагменти и остеоида се появят остеофити. Сформират се посттравматични шипове.

Тумори

Наличието на костни тумори също е причината за ошипяване.  Остеосарком, сарком на Eвинг и остеохондром са туморите, причиняващи образуване на шипове.

Рак на гърдата и простата също може да стане причината за шипове. Обяснението е, че в резултат от развитието на онкологичния процес, тялото изработва антитела. Те атакуват различни органи, защото ги разпознават като чуждо тяло.

Ендокринни заболявания

Някои ендокринни заболявания също водят до сериозни изменения в костния апарат.

В повечето случаи появата на костни образувания е в резултат от патология, известна акромегалия .

С този термин се обозначава ендокринно заболяване, при което има завижени нива на хормон на растежа (STH).

Това се дължи на факта, че в предната част на хипофизата расте доброкачествен тумор.

Акромегалията е свързана с увеличаване на размера на черепните кости.

Дълъг принудителен престой в една поза

Продължителен престой в една и съща поза независимо дали е в изправено или стоящо положение, също води до шипове. Тук обяснението е, че се натоварват определени стави, а други се обездвижват.

Алкохол и шипове

Редовната консумация на алкохол също предразполага към поява на шипове.

Спиртните напитки съдействат за разграждане на калция. Нарушава се неговото усвояване. Това води до отслабване здравината на костите.

Алкохолът също така ускорява дегенеративните процеси.

 

Йога

Йога е още един начин да поддържате ставите си в добра кондиция. Подбрахме 5 упражнения в различни йога пози, които със сигурност ще Ви накарат да се чувствате по-добре.

Йога упражнение в поза Супта падангустасана е подходящо при шипове.

Необходимо е единствено да бъдете постоянни и да ги изпълнявате ежедневно.

Супта падангустасана изпълнява се с повдигнати на 90 градуса крака.

Първо се повдига единия крак и с ръка се докосват пръстите му. Изпълнява се същото и с другия крак.

Утхита хаста падангустасана е друго йога упражнение, повлияващо добре при шипове.

йога упражнения шипове

Йога упражнение Утхита хаста падангустасана помага при шипове.

В изправеното положение кракът се повдига до височина, която позволява да хванете пръстите му с ръка.

Вижте илюстрацията, за да придобиете по-голяма яснота.

Прасарита падотанасана е следващото йога упражнение, подходящо за изпълнение при шипове.

С разкрачени крака (тялото е изправено) се наведете надолу.

Горната част на главата трябва да се опре в пода. Дланите същото трябва да се поставят на пода като е необходимо да ги присвиете в лактите.

йога упражнения шипове

Йога упражнението в поза прасарита падотанасана също не е лесно за изпълнение, но помага при шипове.

Супта бадха конасана е друго подходящо йога упражнение при шипове.

Трябва да легнете по гръб и да отпуснете свободно ръцете си до тялото.

Най-трудното тук е, че трябва да присвиете краката си в коленете така, че едното ходило да се „наложи“ върху другото.

Може да използвате специален ластик за тяло, улесняващ значително изпълнението на това упражнение.

Упражнение в поза шавасана също е изключително подходящо при шипове. Известно е още като поза мъртвец. Но преди за я заемете трябва да освободите тялото си от напрежението.

шипове

Поза шавасана помага при шипове, важното е да освободите тялото от напрежението.

Легнете на пода и отпуснете ръцете и краката до тялото си. Първо вдишайте. Изпънете десния крак и отпуснете. След това повторете също и с левия крак.

След това протегнете ръцете към тавана. Те трябва да се поза перпендикулярно на пода. Задръжте така няколко секунди и отпуснете.

Важно при заемането на тази поза е да се уверите, че и двете уши са на равно растение от раменете.

Всички тези упражнения изпълнявайте по 2-3 минутки и ефектът няма да закъснее.

Цигун

Упражненията цигун заемат също важно място в лечението на шипове, според източната медицина. Важно е те да се изпълняват правилно. Това е залог за техния успех.

В успеха на този лечебен подход е заложено балансиране на енергията. Ако овладеете техниката на цигун, по време на изпълнение на упражненията трябва да усещате затопляне в болното място.

Това се дължи на енергийния приток към възпалената става и хармонизирането на енергийните потоци в тялото ни.

Тези упражнения напомнят по-скоро на танц, защото се изпълняват бавно и плавно.

Още цигун упражнения, които помагат при шипове.

Едно от тях включва бавно обръщане на главата във всички посоки. Задължително е главата да се връща в изходна позиция преди упражнението да се изпълни повторно или да се смени посоката.

Друго упражнение предполага събиране на ръцете на средната линия на нивото на лицето. Стиснете с юмрук и бавно завъртете ръцете на дясната страна. Целта е двете плешки да се доближат максимално.

След това упражнението се изпълнява и на другата посока. Правят се по няколко курса в посока.
Споделете този материал в мрежите, за да научат повече хора тази полезна информация за мъчителните шипове!

 

ПРОЧЕТЕТЕ ТУК >>>  Прочистване на лимфата – единствения път към живот без болести.

 

ПРОГРАМА ЗА ИЗЧИСТВАНЕ НА ТЯЛОТО

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Статиите в Народна Аптека са с информативен характер. Не бива и не трябва да заместват консултациите с лекар.