Малинови листа при зачервени очи

Малинови листа се използват, като лек за кашлица, ухапване от насекоми, но запарка от тях може да помогне и при зачервени очи

Зачервени очи

Зачервените очи могат да са следствие от различни очни болести, като например блефарит, конюнктивит и други. Те могат да се зачервят след заваряне или при преумора. Например при дълго гледане на телевизия, четене на книга на тъмно или при работа на лаптоп/компютър. Отварата от малиновите листа може да се ползва, когато зачервяването е предизвикано от болест, но тя само ще ги успокои, няма да бъдете излекувани. Препоръчва се най-вече при зачервяване на очи, което е предизвикано от пренатоварването им.

Малинови листа

 

Обичате да си похапвате малини нали? Да те са много ароматни и вкусни, любими са на почти всички хора. Консумацията им в прясно състояние носи много ползи за здравето, заради полезните вещества, които съдържат. Често малиновите листа се подценяват, защото много от нас не знаят, че те могат да лекуват. В народната медицина от дълбока древност има лечебни рецепти с тях. Те се препоръчват за лечение на кашлица, възпалено гърло, хемороиди, диария и други. Днес обаче ще се спрем на техните ползи при зачервени очи. Малиновите листа имат богато съдържание на флаваноиди, минерални соли, салицилати, танини и аскорбинова киселина и органични киселинини, витамин С (по-голямо количество, отколкото в плодчетата) и други.


Сложете съд на котлона и в него сипете вода – чаена чаша. Когато водата заври я махнете от огъня. Прибавете и малиновите листа – една шепа. Сложете капак на съда, за да се запари (за около 10- минутки). После следва да прецедите запарката. Задължително изчакайте да се охлади (не се използва гореща, защото ще навреди на очите, вместо да ви помогне). После взимате две памучни тампончета и ги потапяте в запарката. Нека са поели добре от запарката, но да не капи от тях. Затворете очи и сложете тампончетата. Дръжте ги така 15 минутки. Облекчение ще почувствате още след поставянето на първите тампончета, но ако е нужно можете да приложите процедурата още един път.

 

Източник : http://www.bilka.info/

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Статиите в Народна Аптека са с информативен характер. Не бива и не трябва да заместват консултациите с лекар.