Артишокова терапия

Какво не знаем  за артишока.

Артишокът – странният зеленчук, който прилича на цвете, е добър съюзник в регулирането на холестерола, показват скорошни изследвания. Веществата в листат на артишока помагат за повишаване на „добрия“ (HDL) и за намаляването на „лошия“ (LDL) холестерол.

Други проучвания са установили, че е полезен за черния дроб – подпомага регенерирането му и за това може да допълва средствата за лечението на чернодробни заболявания. Особено полезни са съдържащите се в артишока антиоксиданти. Един от тях цинарин, не се откирва в никой друг зеленчук или плод.Той стимулира жлъчната секреция, има пикочогонно действие и ускорява извличането и изхвърлянето от организма на излишните течности и сол.

Артишокът е сред незаменимите продукти при диети – в 100 г. от него се съдържат само 40 ккал. Една пъпка от зеленчука осигурява ¼ от препоръчителното дневно количество фибри. Активира чревната дейност и е добра профилактика срещу наднормено тегло.

 

Най-добър е артишокът с плътни листа с равномерен виолетов или зелен цвят. Полезните вещества в него се запазват най-добре, ако е приготвен на пара, а изпечен или сварен е много вкусен!

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Статиите в Народна Аптека са с информативен характер. Не бива и не трябва да заместват консултациите с лекар.