Фурмите ни правят по-умни

Според древ­но арабско поверие, фурмите имат толкова мощен заряд, че шест от тези вкусни сладки плодове са доста­тъчни, за да се пресече ця­лата пустиня, да побе­диш враговете си и да пре­караш вълнуващи мигове с любимата жена.

 Дори преувеличено, това твърдение е вярно в основата си, тъй като фурмите наистина лесно задоволяват глада. Те имат уникалното свойство да повишават из­дръжливостта на организ­ма.Арабски­те войни, преди да тръг­нат на дълъг поход, не напразно са взи­мали със себе си два чува­ла сушени фурми. За­качали ги за седлото – по един от всяка страна на коня. Фурмите им пома­гали, когато не можели да намерят храна.

Те съдържат комплекс от витамини, които ук­репват имунитета и по­вишават издръжливост­та. Най-важното, фур­мите съдържат активни антиоксиданти. Те не са­мо намаляват нивото на вредния холестерол, но и го променят, намаляват риска от заболявания на сърдечносъдовата систе­ма. Затова в източните страни има много дълголетници, които са стигнали до такава преклонна възраст, Когато ви се яде нещо сладичко диетолозите препо­ръчват да се похапват фурми. Много по-по­лезни са от парче торта или баклава, да не говорим, че няма да се превърнат в тлъстинки по дупето ви.

С повече от двадесет процента подоб­ряват работата на мозъка сушените фурми, твърдят диетолозите. Тези плодове са били почита­ни още в древността – има ги на египетски рисунки, а във Вавилон от тях са при­готвяли вино и оцет.

В тези плодове се съдър­жа многомагнезий, желязо, и фосфор, а също така минерални соли, витамини от групата А и В и цели 23 незаменими аминокисе­лини. Точно тези аминокисели­ни отсъстват в повечето плодове.

Десет фурми дневно според диетолозите са на­пълно достатъчни, за да осигурят необходимото количество от магнезий, мед и сяра, половината от дневната норма на же­лязо и една четвърт от нормата на калций.

Смята се, че една един­ствена фурма дневно и ед­на чаша топло прясно мляко могат да осигурят необходимите за оцелява­не вещества. Това е препоръчително да се прави веднъж седмично с цел прочистване.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Статиите в Народна Аптека са с информативен характер. Не бива и не трябва да заместват консултациите с лекар.