Еднообразната храна може да доведе до депресия

30 % от хората в депресивно състояние напълняват.

Еднообразната и безвкусна храна може да предизвика сериозни нервни и психически разстройства, твърдят израелски изследователи. Те установили при специално изследване, че безвкусната храна понижава емоционалния тонус, прави хората апатични и в най-добрия случай води до хронична умора.

Така строгата диета, включваща храни не според индивидуалния вкус на човека, може да доведе до дълбоко невротично разстройство.

Според експертите, хората с депресивна нагласа реагират още по-болезнено на еднообразното хранене.

Като не усещат приятен вкус, болните страдащи от депресия се хранят автоматично и не си дават сметка за консумираното количество. Това става причина за покачване на теглото.

30 % от хората с депресия напълняват.

Жертва на "диетичната" депресия са основно жените, защото те по-често прилагат изтощителни диети. В резултат мозъкът изпитва недостиг от важни вещества и изпраща до всички органи сигнали за тревога и напрежение. Човек започва да се чувства напрегнат, раздразнителен, нещастен.

 

Изводът на учените е, че ако дълго се прилага една и съща диета, това нарушава обмяната, в организма се натрупват кетонови тела, които влияят отрицателно на мозъка и освен това водят до проблеми със сърцето.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

Статиите в Народна Аптека са с информативен характер. Не бива и не трябва да заместват консултациите с лекар.